13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоOбразованиеБългарското училище "Св.св.Кирил и Методий" отбеляза своя патронен празник и стана част...

  Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник и стана част от инициативата „Розите на България“

  -- Реклама --

  Текст и снимки Меланж Булгарен

  Театралната зала на БКИ“Дом Витгенщайн“ рядко се изпълва така, както, когато учениците от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбелязват Деня на българската просвета и култура. Тази година празникът се проведе на 11 май и бе част от инициативата „Розите на България“ на Министерство на образованието и науката.

  Деца от танцова група „Шарено чорапче“ с ръководител Галя Милева

  Повече от 320 деца учат родния си език в училището, което обединява детска градина „Мечо Пух“, предучилищна група „Моливко“ и учениците от 1-ви до 12-и клас. Всички те бяха подготвили богата програма и представиха пред родители и гости научените стихчета, песни и танци. Във фоайето на залата бе подредена изложба с детски рисунки, а желаещите можеха да си закупят новия брой на списание „Патиланци“.

  Тържествената част започна с изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“. Д-р Ирина Владикова, директор на училището, поздрави присъстващите с празника и каза: „Чрез честването на този празник искам да покажем на нашите деца корените им, да задържим връзката с родината и да им оставим хубав спомен от училищния живот“. Тя благодаря на целия колектив на училището за доверието, приятелството и всеотдайната работа. Учителите Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Тодор Тодоров, Симона Захариева, Мариета Кабова получиха заслужени аплодисменти и много цветя от своите възпитаници.

  Приветствие поднесе и Десислава Бакалчева, първи секретар, Политическа служба в българското посолство.

  Децата от танцова група „Шарено чорапче“ с ръководител Галя Милева показаха красотата на българския фолклор, четвъртокласниците представиха кратък театрален етюд, посветен на силата на цветовете и дъгата, Гергана Дечева чете избрани моменти от книгата си „Хотел Алберта“. Гостите чуха и много песни, посветени на буквите, знанието и братята Кирил и Методий.

  Особено емоционална бе раздялата с тримата абитуриенти, които след 11 години напускат училището. „Вече усещам болезнената липса на разговорите и дискусиите с тези момчета. Те са истински герои, защото успяха да превърнат всички трудности в победи. С тях си говорехме за литература, но дискусиите ни обхващаха много по-дълбоки теми“, каза д-р Владикова.

  Абитуриентите символично предадоха тежката раница с учебници на бъдещия първокласник.

  На тържеството бяха връчени и наградите за проведените конкурси за най-добра рисунка, както и специални медали за победителите в състезанията за „Най-добра диктовка“ и „Най-добро четене с разбиране“.

  Краят на тържеството преля в голямо хоро, което се изви пред паметника на Кирил и Методий в двора на Културния институт. Така българското училище във Виена стана част от инициативата на МОН „Розите на България“. Тя обединява 50 български училища в чужбина и е символ на общността и неразривната връзка с родината.

  Ученици и родители, учители и гости, танцьори от фолклорни групи „Китка“ и „Пендари“ се хванаха на кръшното хоро, което бе и чудесен емоционален завършек на празника.

  ______________

  Още по темата:

  Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации