10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия няма да допусне турска предизборна агитация на територията си. Ердоган отправя...

Австрия няма да допусне турска предизборна агитация на територията си. Ердоган отправя словесни заплахи

-- Реклама --

Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви срещу всякаква прояви на политическа агитация в Австрия по време на предизборната кампания на турския президент Реджеп Тайпи Ердоган. Това негово решение предизивика гневната реакция на турския лидер, който отправи закани.

снимка: afp phot /Аdem Аltan

Между Австрия и Турция отново прехвърчат искри и отношенията между двете държави са силно обтегнати. Причината за новото напрежение са престоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори в страната на Босфора. В такива ситуации управляващата партия АКР разчита и на подкрепа от страна на своите граждани, живеещи в Европа. Този път Австрия и Холандия заявиха категорично, че няма да допуснат предизборна агитация на територията си. Реакцията на Ердоган не закъсня.

 „Взетите от Австрия мерки ще се обърнат срещу нея“, заяви турският лидер в първото си официално интервю след обявяването на предсрочните избори. „Борбата на Турция за демокрация не може лесно да бъде спряна“, добави той, предупреждавайки, че тези, които се опитат да попречат на турската демокрация „ще платят цената“.

Президентът обяви, че се подготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, но не съобщи в коя страна.

От години Анкара се опитва да използва турските общности в държави като Австрия, Холандия и Германия за свои цели.

Думите на Ердоган не предизвикаха почти никаква реакция в Австрия. „Изяви, свързани с турската предизборна кампания, са нежелани в страната ни”, потвърди правителственият говорител.

Австрийският федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернолд Бюмел в интервю за вестник „Куриер” изказа убеждението си, че чуждестранни конфликти не трябва да навлизат на австрийска територия, защото това води единствено до ненужно напрежение и провокации и за двете страни. Същото становище е изразила и австрийската външна министърка Карин Кнайсъл в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Кавусоглу: „Ние не сме институцията, към която може да обърнете по въпроси за турската вътрешна политика. Те трябва да бъдат дискутирани вътре в самата Турция”.

Тази позиция на правителството се споделя и от опозиционната Социалистическа партия. Андреас Шидер, говорител по външно-политическите въпроси, е категоричен: „За мен Ердоган е деспот, който стъпка по стъпка подтиска демокрацията, свободата на словото и пресата. Ние не трябва да поощряваме това. От миналото знаем, че подобни изяви било то в Германия или Австрия, подкопават основите на съвместното съжителство и водят до радикализация на хората”.

Отказът да се допускат чужди политици да правят предизборна кампания в алпийската република има и своето законово основание. Преди около година беше прието, че чужди политици могат да получат поле за изява само, когато става дума за интеграция или при наличие на външнополитически причини. Повод за този закон бе напрежението в отношенията между двете страни през април 2017 г. във връзка с референдума в Турция, спечелен от АКР. Тогава не се стигна до изяви на Ердоган в Австрия.

Стриктната антитурска реторика на Курц още като външени министър му помогна да стигне до канцлерския пост. Същото се случи и в Холандия с консервативния лидер Марк Рюте, който в предизборната си кампания също заложи много на твърда позиция срещу Турция. Може би не случайно именно холандският министър-председател бе специален гост на канцлера Курц по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Последната изява на Ердоган във Виена, свързана с вътрешна предизборна кампания бе през 2014 г, когато 13 500 почитатели го посрещнаха в Albert-Schultz-Eishalle. Още тогава в качеството си на външен министър Себастиан Курц предупреди, че страната му няма нужда от подобни мероприятия.

Около 360 000 човека с турски корени живеят в Австрия. 117 000 от тях са турски граждани. Счита се, че мнозинството подкрепя Ердоган и е допринесло за неговата победа на референдума миналата година.

Освен Австрия и Холандия Германия също заяви категорично, че няма да допусне на своя територия полтическа агитация, свързана с изборите в Турция.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации