5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжСветовен ден на виенския шницел

Световен ден на виенския шницел

-- Реклама --

schnitzel

Да, може и да звучи малко странно, дори куриозно, но в редица календари 9 септември е отбелязан като Световен ден на виенския шницел. Като хора, трайно сързани с Виена и дълбоко уважаващи виенските традиции, ние нямаме нищо против да отпразнуваме този особено вкусен и приятен празник.

Названието „виенски шницел“ започва да се среща в края на 19-и век като първото му известно споменаване е в готварска книга от 1831 г. В известната книга на южногерманката Катарина Прато от 1907 г. шницелът е представен като „eingebröselte Kalbsschnitze“. Но какво точно се разбира под това понятие? В кулинарния свят виенският шницел се определя като тънък, паниран и запържен шницел от телешко месо. Той е един от най-известните специалитети на виенската кухня и не случайно е сред любимите ястия на кайзер Франц Йозеф.

Виенският шницел задължително се приготвя от телешко месо без кости. Нарязаните парчета трябва здравичко да се начукат, така че месото да стане тънко, а мускулите по-нежни. В Швейцария този специалитет е известен като Plätzli. Във виенската кухня се преплитат вкусове и подправки от съседните държави. Може би най-старо е италианското влияние – още от 1 600 година, което е оставило названията на редица продукти като  Melanzani (патладжан), Maroni (кестени), Biskotte (бишкоти), Zitrone (лимон). През 18 век започва френското кулинарно нашествие, което също оставя своите следи в кухнята и наименования като „Bouillon“, което гражданите дълго използвали като название на супите.

На този толкова специален ден няма как да не си приготвим един класически виенски шницел, а за истинска рецепта надникнахме в кухнята на най-известното виенско заведение за шницели Figlmüller. От 1905 г. майсторите там усъвършенстват уменията си в приготвянето и пърженето на прочутото ядене, така че можем да им се доверим. Ето и рецептата, а картинките със сигурност ще ви помогнат да се ориентирате в производствения процес.

2-3 кг. телешко месо
3 яйца
щипка сол
галета
брашно (griffig)
масло

wiener-schnitzel
снимка: www.figlmueller.at

Месото се нарязва на пържоли (всяка тежи около 220 гр.), които се начукват от двете страни с дървено чукче и се посоляват. Овалват се в брашно, потапят се в разбитите яйца и се поръсват обилно с галета. Пържат се в добре загрято олио до златисто.

 

Подходяща гарнитура е картофената салата или просто пържени картофи. Да Ви е сладко!

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации