7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Възможна е нова дата за президентските избори

Австрия: Възможна е нова дата за президентските избори

-- Реклама --

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка обмисля отлагане на повторните президентски избори, насрочени за 2 октомври

 

снимка Der Standard
снимка Der Standard

Техническите проблеми, свързани с бюлетините за гласуване по пощата, могат да доведат отлагане на насрочения за 2 октомври президенстки вот и обявяване на нова дата най-вероятно през ноември. Това съобщи вътрешният министър Волфганг Соботка, чието министерство е отговорно за провеждането на изборите.

През последните дни властите в няколко града и избиратели сигнализираха за проблем с разлепящи се пликове за гласуване по пощата. Според вестник „Ди пресе“става въпрос за около 500 дефектни бюлетини. Проблемът дойде след като жена, пожелала да гласува по пощата, се оплака, че пликът, в който е поставила бюлетината се е разлепил. Това автоматично го прави невалиден, а гласоподавателката вече е загубила правото си на глас.

Все още не е ясно как се е стигнало до пускането на дефектни пликове. Компанията, която ги е отпечатала – KBPrintcom, отказва коментар по случая.

„Ако очевидният проблем с пликовете за бюлетините прави нормалното провеждане на изборите невъзможно, мой дълг е като най-високопоставения представител на изборните власти да обмисля тяхното незабавно отлагане“, каза Соботка в специално изявление.

В началото на юли Конституционният съд отмени проведените на 22 май избори на основание допуснати процесуални нарушения. Политическите анализатори предупреждават, че ако крайната разлика между кандидатите отново е минимална, може да се стигне до ново обжалване на резултатите. В случай, че изборните книжа не са изрядни и това доведе до обявяване на невалидни бюлетини без вина на избирателите, това със сигурност ще бъде основание за касиране и на тези избори.

От външно министерство на Австрия съобщиха, че окончателното решение за обявяване на нова дата за президенстките избори ще бъде взето в началото на следващата седмица.

30 863 гласа разделиха независимият кандидат Александър Ван дер Белен от представителя на дясната Партия на свободата Норберт Хофер на балатожа на 22 май 2016 г. Актуално проучване от тази седмица на Галъп по поръчка на австрийския вестник Österreich показва преднина за Хофер като към момента той печели 52% от вота, докато ван дер Белен може да разчита на 48%. Резултатите отбелязват покачване с 1%  на подкрепата за независимия кандидат.

____________

Още по темата:

След решението на Конституционния съд предстоят нови президентски избори в Австрия

Кандидат-президентската кампания в Австрия навлезе в гореща фаза

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации