7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКандидат-президентската кампания в Австрия навлезе в гореща фаза

Кандидат-президентската кампания в Австрия навлезе в гореща фаза

-- Реклама --

Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер води срещу независимия Александър ван дер Белен в предварителните проучвания 

Hofer-van der BelenНови плакати, нови послания, нова битка. След като Конституционният съд на Австрия касира резултатите от балотажа на президенстките избори, страната е в очакване на нови такива. Те са насрочени за 2 октомври и кандидат-президентската кампания вече навлиза в решителната фаза.

През тази седмица и двамата кандидати за президент на Австрия представиха пред избирателите новите си плакати и послания, с които ще се борят за техните гласове.

Независимият кандидат за президент, подкрепян от Зелените, Александър ван дер Белен ще акцентира на проеверопейската си визия за страната и на общественото безпокойство след като британците гласуваха за излизане от Европейския съюз. Той неизменно подчертава добрите си отношения с европейските лидери и възможностите му авторитетно да представлява алпийската република на международната сцена. В центъра на новата серия плакати, които той представи на 23 август в пале „Шьонбург”, е отношението му към родината и ролята на президента в управлението на страната. На четири от общо петта плаката той е официално облечен в тъмен костюм на фона на австрийското знаме, а посланията „За нашата обичана Австрия”, „Повече от всякога”, „Заедно сме по-силни” засягат основните точки в неговата платформа, свързани с проевропейска ориентация на страната и защита на либералните ценности. На само един от плакатите ван дер Белен е в ежедневно облекло на фона този път не на тиролските планини, а на равния бургенландски пейзаж.

alexander-van-bellen-wahlplakat

Кампанията на ван дер Белен ще струва малко повече от 1 милион евро като събраните до момента пари са само от дарения на гражданите. Този път обаче независимият кандидат ще се опита да постигне по-голяма видимост сред населението, разпространявайки значително повече рекламни материали. Според посочените данни отпечатани са 3 000 големи плаката вместо досегашните 1 900 и 22 000 малки, вместо 13 000.

Ден по-късно новите послания представи и кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер. Той отново фокусира вниманието на избирателите върху проблемите с бежанците, терористичните заплахи и политиката на Турция, издигайки лозунга „Австрия има нужда от сигурност”. С втория слоган Хофер отново се опитва да представи себе си и партията си като носител на промяната в статуковота на политическата сцена в Австрия. „Властта се нуждае от контрол” е мотото, с което кандидатът на Народната партия (ÖVP) Томас Клестил печели президентските избори през 1992 г. Според шефа на стратегията в партията Херберт Кикъл използването на този лозунг не е опит за привличане на избиратели от ÖVP. По този начин според него се набляга на факта, че в Австрия все още има нужда властта да бъде контролирана отвън.

Hofer1
Херберт Кикъл представя новите плакати на кандидата за президент на Партията на свободата Норберт Хофер

FPÖ са заделили около 2 млн. евро за изборната кампания като не смятат да променят броя на плакатите – 1 716 фиксирани места, 25 000 малки плакат и 600 мобилни стендера.

30 863 гласа разделиха двамата кандидати на балатожа на 22 май 2016 г. Затова и битката за всеки глас сега е особено тежка и важна. Актуално проучване от тази седмица на Галъп по поръчка на австрийския вестник Österreich показва преднина за Хофер. Към момента той печели 53% от вота, докато ван дер Белен може да разчита на 47%. Според представените данни 5% от анкетираните със сигурност ще гласуват за друг кандидат на предстоящите избори, докато 12% могат да си представят, че ще променят решението си.

______________

Още по темата:

След решението на Конституционния съд предстоят нови президенстки избори в Австрия

За първи път Австрия избра независим кандидат за президент

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации