8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗасилени мерки за сигурност на виенското летище

Засилени мерки за сигурност на виенското летище

-- Реклама --

Няма директна заплаха за Австрия, каза вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер

Vienna AirportСлед терористичните атаки днес на летище Завентем и на спирка на метрото в Брюксел, летището във Виена въведе допълнителни мерки за сигурност.

В момента броят на полицаите и цивилните служители по сигурността е повишен, въведен е допълнителен контрол при влизане. Маркус Хайндъл от полицията в Долна Австрия потвърди пред австрийската телевизия, че няма данни за терористична заплаха за летището. Въпреки това, органите по сигурността ще продължат да следят отблизо ситуацията. Към момента няма образувани опашки и продължително чакане заради засилените охранителни мерки. Тъй като белгийското летище днес е затворено, всички полети за Брюксел са отменени.

В същото време днес следобяд говорителят на австрийското външно министерство Томас Шпьол съобщи, че поради повишената опасност от терористични атаки, нивото на сигурност в Белгия се покачва от 2-ра на 3-та степен (от общо шест степени). Това означава, че в този регион има голям риск за сигурността на хората. Той посъветва гражданите да не предприемат пътувания в тази посока освен в случаите, когато това е абсолютно наложително.

Министърът на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер обяви в специално изявление, че терористичната заплаха към Австрия е само „абстрактна“, но ще бъдат повишени мерките за сигурност на обществени места.

Българското външно министерство съобщи че, по указание на премиера Бойко Борисов и съгласно заповед на външния министър Даниел Митов, задграничните представителства на Република България в Брюксел ще създадат организация за осигуряване на краткосрочен подслон в сградния фонд на мисиите за бедстващи наши сънародници. Става дума за тези български граждани, които нямат възможност да се приберат в България поради отменените днес полети от белгийската столица, на които е отказано съдействие от авиокомпании или пътнически агенции. За тях ще бъде осигурен подслон срещу представяне на редовен самолетен билет за отменен полет. Адреси и телефони на задграничните представителства на РБ в Брюксел ТУК

Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова също съобщи, че няма пряка заплаха за страната.

Два взрива на летище „Завентем“ и експлозия на метростанция „Малбек“ в Брюксел убиха днес поне 28 и раниха над 100 души. Европейската столица бе блокирана в 08:00 сутринта местно време. Спрян е градският транспорт, летището е евакуирано и всички полети са отменени до утре сутрин. Обявена е четвърта степен на заплаха. Границата между Франция и Белгия е затворена. Отговорността и за двата атентата бе поета от Ислямска държава. 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации