-1.2 C
Виена
неделя, 3 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияБългарските културни институти в чужбина ще рекламират възможностите за туризъм в страната...

Българските културни институти в чужбина ще рекламират възможностите за туризъм в страната ни

-- Реклама --

Министрите на културата и на туризма подписаха Спогодба за сътрудничество
WittgensteinЗа популяризирането на възможностите за туризъм в страната ни вече ще се грижат и  българските културни институти в чужбина. Това предвижда Споразумението за сътрудничество и обмен на информация за популяризиране на българския туризъм в чужбина, което подписаха министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Вежди Рашидов.

Културните ни институти са 11 и са в Берлин, Братислава, Будапеща, Варшава, Виена (БКИ“Дом Витгенщайн“), Лондон, Москва, Париж, Рим, Скопие и Прага.

По силата на споразумението Министерството на културата ще възложи на българските културни институти в чужбина ангажименти за представяне на страната като атрактивна туристическа дестинация, нейното богато културно наследство и възможностите за практикуване на културен туризъм в България. Успоредно ще се популяризира и потенциалът й за развитието на морски, планински, балнео и СПА, еко-, селски, спортен  и приключенски, ловен туризъм, голф, винен и гурме туризъм.

„Културата и туризмът трябва да вървят ръка за ръка, само така можем да привлечем в България още по-голям брой туристи и да покажем красотата на уникалното ни наследство”, е посочил министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от пресцентъра на Министерство на туризма.

„Това сътрудничество с колегите е изключително важно за нас, за да може страната ни на място да използва по-ефективно възможностите на българските културни центрове“, е заявила на свой ред при подписването министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е подчертала, че тези представителства се намират на централни места в съответните страни, които са наши ключови пазари, и са много удобни за реализацията на рекламни и други кампании за популяризирането на България като туристически маршрут. „Ние всички имаме общ интерес държавата ни да стане разпознаваема и предпочитана дестинация и трябва да обединим усилията си в изграждането на положителния й имидж“, е подчертала министър Ангелкова.

Двете министерства съвместно ще организират и събития за представянето на страната ни като целогодишна туристическа дестинация. Министерството на туризма се ангажира да съдейства и с рекламно-информационни материали за България като атрактивно място за пътешествия и почивка. Двете министерства ще си партнират и с обмен на информация за актуализиране на националния културен календар, който се води към министъра на културата.

Според експерти в туризма подобно сътрудничество би могло ефективно да подпомага цялостното представяне на страната ни пред чуждата публика. За успешното му реализиране обаче трябва добър синхрон между институциите и техните представителства по места. Само чрез цялостна и координирана политика България може да изгради единен положителен имидж и да се утвърди като привлекателна дестинация за културен туризъм.

________________

Още по темата:

Скучен щанд на кьоше – България взе участие в специализираната туристическа борса във Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации