14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияСветовна премиера на Space Opera

Световна премиера на Space Opera

-- Реклама --

Автор на либрето е българският писател Георги Господинов

interviu-cu-gheorghi-gospodinov
Георги Господинов не се притеснява от евентуална критика, защото “всеки дебют ти дава право на провал”, споделя той в интервю за „Монитор” в началото на януари.

На 14 март, събота в Полската държавна опера на град Познан ще се състои очакваната премиера на Space Opera. Вдъхновен от книгите на автора на “Естествен роман” и “Физика на тъгата”, полският композитор кани преди две години Георги Господинов да напише либрето към новата му опера, в две действия и 16 сцени. Финансово проектът е подкрепен от операта в Познан и Полското министерство на културата.

 

Космическата опера е на английски, в превод на Анжела Родел. Полският превод е на Магда Питлак.

Либрето

Знаеш ли от какво е направен Космоса? Направен е от самота. Това е материята. Цялата история на Космоса е белязана от самотата на няколко животни. Човешката космическа самота ще дойде по-късно.

Space Opera
Плакатът на Space opera представлява око на муха, увеличен многократно.

В дебюта си като либретист писателят се спира върху теми, които провокират дискурс. Дали сме били готови за Космоса, когато за първи път е стъпил там човек? Дали в Космоса има всекедневие и какво ни кара да бленуваме неговото опознаване? А колко ли тежи любовта в състояние на безтегловност? Дали сме сами?

 

Историята е актуална и разказва за първия полет до Марс на Адам и Ева. Музикалното произведение отдава дължимото и на всички животни, пратени в Kосмоса преди човека – от плодовите мухи (първите космонавти) до кучето Лайка.

Световната премиера на Space opera ще открие тридневна конференция за съвременната опера и музикалния театър в условията на технологични, културни и икономически промени. Постановката ще бъде предшествана от лекция на известния популяризатор на науката Карол Вуйчицки за първите хора на Марс и беседа на Kшищоф Морачевски за това как трябва да се разбира съвременната опера.

Още по темата:

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов е с нова литературна номинация

„Физика на тъгата“ е сред 10- те най- добри книги за месец март в Австрия

Георги Господинов: Литературата създава вкус и емпатия (интервю на Елица Ценова)

Илия Троянов и Георги Господинов очароваха публиката във Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации