10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБългария и Австрия подписаха нова Спогодба за сътрудничество в областта на културата,...

  България и Австрия подписаха нова Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката

  -- Реклама --

  Срещата на двамата външни министри е първата на това ниво за последните осем години

  Kurtz3България и Австрия споделят общи интереси и загриженост по редица въпроси от европейския и международен дневен ред. Това е заявил министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Република Австрия Себастиан Курц. На 12 февруари австрийският външен министър бе на посещение в София по покана на българския си колега. Визита – първата на това ниво за последните осем години, потвърждава новото високо доверие между двете страни и отличното състояние на двустранните отношения, е допълнил той.

  Нова двустранна спогодба в областта на културата

  Двамата външни министри са подписали Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта. На официалната церемония са присъствали министърът на образованието Тодор Танев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

  Kurtz2

  Досегашната Спогодба бе от 1974 г и отдавна не отговаряше на нуждите на новата реалност. „Подписаната Спогодба поставя нова база за сътрудничество и подпомагане в езиковото образование, литературата, историята“, е казал в изявлението си австрийският външен министър. Новият документ дава възможност за по-активен обмен на експерти в областта на образованието, както и за обмяна на опит в сферата на изкуството. Важен момент е съвместната работа за защита на паметниците и сътрудничество между музеите в България и Австрия.

  Международната обстановка

  Двамата външни министри са приветствали постигнатите договорености в Минск за прекратяване на огъня в Украйна и са изразили надежда, че те ще бъдат спазвани от всички страни. „Още веднъж заявявам подкрепата на нашите страни за изключителните дипломатически усилия на канцлера Меркел, президента Оланд и Върховния представител Могерини, както и готовността ни да приложим, целия инструментариум от мерки за постигане на траен мир в Украйна“, е подчертал министър Митов. Той е отбелязал, че България и Австрия, както и целият ЕС ще работят усилено за да бъдат създадени условия за свободно, мирно и независимо развитие на приятелска Украйна, в която ние имаме пряк жизнен интерес в лицето на историческата българска общност там.

  Европейското бъдеще на страните от региона на Югоизточна Европа е друга тема, по която България и Австрия споделят сходни позиции. Министър Даниел Митов е заявил, че се подготвя засилен двустранен диалог в контекста на предстоящата конференция във Виена по-късно тази година с участието на всички държави от Западните Балкани. „Нашата цел е да ги насърчим и окуражим по пътя им за осъществяване на реформите, които ще ги доведат до реализиране на тяхната европейска перспектива, която е наше общо желание.“, е изтъкнал той.

  Kurtz1

  Двустранни отношения

  Акцент в днешните разговори на министрите Митов и Курц е бил поставен върху по-нататъшното развитие на двустранните отношения. Българският първи дипломат е откроил предстоящия обмен на високо и най-високо равнище, съдействието от австрийска страна за подготовката на първото ни председателство на ЕС през 2018 г., за присъединяването на България към Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и споделените ни интереси за изграждане на Енергиен съюз на ЕС, който трябва да даде крайната  гаранция за енергийната ни сигурност и независимост.

  От своя страна, министър Себастиан Курц е отбелязал активното сътрудничество между двете страни в сферата на икономиката. Австрия е вторият по големина инвеститор в България, като 400 австрийски фирми работят тук.“, е заяви той. Министър Курц е споделил положителните оценки на австрийския бизнес за новото българско правителство и започнатите от него реформи.

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации