18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИсторията на Виена се оглежда в имената на улиците й

Историята на Виена се оглежда в имената на улиците й

-- Реклама --

Улиците в центъра на столицата пазят ценни спомени

strassen NamenПърви район на австрийската столица е любимо място за разходки както на туристи, така и на виенчани. Освен луксозните търговски улици, той крие и калдъръмени тесни проходи, уютни малки дворчета и закътани площадчета, запазили духа и атмосферата на Виена от Средновековието. За историята на града може да се научи много от имената на улиците, достигнали до нас през вековете. Затова и Петер Аутенгрубер се захваща да състави техен лексикон. Книгата е увлекателно четиво, което с лекота ни прехвърля от римското време към Средните векове и Ренесанса.

Бърз поглед показва, че част от улиците носят названията на църкви или други официално сгради в близост (Аннагасе, Михаелеплац). Други пък напомнят за занаятите, развивани на съответната улица (Колщрасе, Волцайле), трети за известни личности (Зоненфелдгасе).

Stephanspltaz Stephansplatz

От 1255 г. до 1792 г. площадът се нарича Щефансфрайтхоф по името на катедралата. Преди да бъде тя построена на мястото е имало гробище. Името се трансформира в Щефансплац след завръщането на император Франц II от едно пътуване във Франкфурт на Майн – той е тържествено посрещнат на площада.

 

 

Wien_01_Kärntner_Straße_bKärntner Straße

За първи път улицата се споменава през 1257 г. под името „Strata Carinthianorum“. Днешното название се появява през 1776 г. През Средните векове улицата е била основния път, водещ през Щайермарк към Кертнер и оттам към Триест и Венеция.

 

wollzeileWollzeile

В историята на Виена улицата се споменава за първи път през 1862 г. и то със сегашната си дължина. В аналите първо е записана като „Wollstrazze“ (1158), а по-късно като „Wollezeil“ (1261). Името най-вероятно произхожда от множеството магазини за вълнени изделия, разположени по цялото й протежение.

 

Schönlaterngasse_1983-12_
рисунка: Kurt Regschek

Schönlaterngasse

Романтичното име „Красивия фенер” улицата носи още от 1710 г., от когато датира една табела с надпис „Zur schönen Laterne“ (При красивия фенер). Преди това улицата е била позната под името „Heiligenkreuzer Gasse”

 

 

 

 

 

roternturnstrasseRotenturmstraße

През 1270 г. една от най-старите улици на Виена, водеща от канала на Дунава към Щефансплац, е била позната под името „Steig zum Rotenturm“ (Пътят към Червената кула). Сегашното название на търговската улица е в употреба от 1858 г.. Червената кула е била най-старата защитна кула в града.

 

Wien_01_Hoher_Markt_aHoher Markt

Хоер Маркт, известен днес с луксозните сгради и офиси, е най-старият площад в австрийската столица. Той се споменава в документи още през 1208 г. Днешното име не е променяно от 1208 г. и означава централен пазар.

 

kohlmarktKohlmarkt

Между 1255 и 1304 г. улицата е известна като „Witmarkt“, а от 1314 г. се споменава със сегашното си име. То напомня, че някога мястото е било пазарно средище за търговците на дървени въглища. Днес обаче на улицата са разположени луксозните бутици на най-големите модени марки като Chanel, D&G, LWH

 

grabenGraben

Емблематичната за Виена улица с Паметника на чумата по средата, през 1300 г. е била пазар за плодове, зеленчуци, месо и други стоки. Името идва от някогашните ровове, ограждащи римския лагер Виндобона.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации