6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарска пиеса за Гео Милев ще бъде представена на виенска сцена

Българска пиеса за Гео Милев ще бъде представена на виенска сцена

-- Реклама --

Животът и творчеството на поета са особено актуални днес на фона на опитите на дясноекстремистките партии да намерят място на политическата сцена

Plakat Kota 506Сценично четене на документалната пиеса на младия български писател Ясен Василев „Кота 506“, посветена на живота и убийството на поета Гео Милев, ще се състои на 16 февруари 2015 г. на сцената на виенския театър “Драхенгасе”. В един своеобразен колаж от спомени, документи и писма авторът тръгва по следите на живота на поета, загубил едното си око на фронта през Първата световна война – на кота 506 в района на град Дойран.

През май 1925 г. той е арестуван заради поемата си “Септември” и по-късно обявен за безследно изчезнал. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, което му е поставено след войната.

Подобно на стиховете на Гео Милев, където древногръцката трагедия е често повтарящ се мотив, и в пиесата на Ясен Василев думата имат трима герои – гласът на поета, хорът на най-близките му роднини и гласът на правителството. Въпреки таланта си, Гео Милев е жертва на политически идеологии в родината си и остава непознат в чужбина. “Кота 506” е опит да се покаже личността му като далновиден и изключително талантлив поет, преводач и издател. Фигурата му е особено актуална днес, когато дясноекстремистки партии отново се опитват да намерят мястото си в политическия живот в цял свят.

Преводът на немски е дело на Александър Зицман.

За автора

Ясен Василев снимка Христо Христов
Ясен Василев
снимка Христо Христов

Ясен Василев е роден през 1988 г. Завършва френската езикова гимназия в София и драматургия в НАТФИЗ. След това следва интеркултурна комуникация в Шанхай, където живее. Пише стихове и пиеси. В момента, през януари и февруари 2015, той е писател-резидент на австрийската организация за културен обмен КултурКонтакт и на федералното канцлерство във Виена.

 

 

 

 

по материали на КомПрес София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации