5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОткриване на новата учебна година в Линц

Откриване на новата учебна година в Линц

-- Реклама --

Докато децата в България намаляват, българските училища  зад граница отварят врати за все повече и повече ученици

текст  Дарина Тонкова

detza

На 19.09.2014 г. българското училище „Дунав“ в Линц отвори вратите си за 9-та поредна година. На този ден училищното звънче възвести началото на новата учебна година за децата от  3 до 10 клас. За всички останали ученици занятията започнаха едва тази събота, на 11 октомври 2014 г.

Откриването бе вълнуващо за всички. Тръпнещи от вълнение и изпълнени с много ентусиазъм, учениците се спуснаха  към българското си училище. Малко преди 10 ч. голямата зала на центъра „Св. Францискус“ в Линц започна да се пълни с хора.  Помещението бе празнично украсено. По стените се кичеха творби на възпитаници на училището на тема „Моята България“.

Народни носии приканваха децата да се запишат и на курса по народни танци, който училището организира за учениците си. Във въздуха се носеше аромата на топла питка, приготвена за посрещане на учениците, а от уредбата се чуваха песни за училището и първия учебен ден.  Зазвуча „Върви народе възродени“. Децата запристъпиха плахо към залата, а там вече ги очакваха техните учителки- с питка, мед и здравец.

Официалната част бе уважена  от знатни гости, сред които проф. Кифер- директор на Института по междукултурна педагогика към Народния университет в Линц, г-жа Фльотцингер от същия институт, директори на училища и др.  Гостите бяха сърдечно поздравени от преподавателите в училище.  Нора Апостолова (бебешка група) и Снежана Спенлигвимер (предучилищна група) са двете нови прекрасни попълнения към учителския екип на училището. След кратки приветствени слова  започнаха и първите учебни часове.

dete uchilihste Linz

Какво предлага за своите ученици българското училище „Дунав“ в Линц? В часовете по български език, литература, история и фолклор  децата изучават не само майчиния си език, но и научават повече за българската литература, култура, история и традиции.  Благодарение на многото протегнати ръце от  страна на българското и австрийско просветно министерства, народния университет в  Горна Австрия, центъра „Св. Францискус“ в Линц и много други, обучението на българските деца е безплатно.

Училището не пропуска да отбележи българските празници и обичаи. Вече по традиция всяка година се организират  Коледни, Първомартенски и Великденски работилници, чества се Коледа, Деня на славянската писменост и култура, а учебната година завършва с Тържество. Учениците участват и в ежегодните конкурси за деца, организирани от Агенцията за българите в чужбина.

Занятията на децата  в начална училищна възраст са всеки петък и  между 13.30 и 17.30 ч. в основно училище „Кореф“ в Линц, а децата в предучилищна възраст, 1 клас, както и най- малките от  детска работилница „Зайченцето бяло“, се събират всяка събота от 10 до 13.30 ч.центъра „Св. Францискус“ .

Помислено е дори за мамите и татковците. Докато децата се учат на четмо и писмо, техните родители имат възможност да обогатят знанията си по немски в специално за тях организирани за целта курсове. Към училището има организиран и спортен курс за родители с професионален инструктор.  От миналата учебна година функционира и Образователно кафе за родители, където в приятна атмосфера, на кафе и закуска, родителите имат възможност да дискутират по теми, свързани с образованието и възпитанието на децата си.

moiata rodina copy
Съчинение на тема „Моята родина България“

Докато децата в България намаляват, българските училища  зад граница отварят врати за все повече и повече ученици.  Почти 100 са децата, записали се за новата 2014- 2015 година в българското училище „Дунав“ в Линц. Много са децата, които тази година за първи път стъпват  на австрийска земя.  Тепърва идват нови.  За тези деца училището през тази учебна година организира специални часове за изучаване на немския език. С всяко дете ще бъде работено индивидуално в зависимост от неговите потребности.

В този ред на мисли… българските училища зад граница са символ не само на стремежа на българина към наука и знание. Те са особен вид институция. Не просто място, където се провеждат часове по български език, литература и история. Те са по- скоро място, където българските деца зад граница виждат, че не са единствените, които говорят на български, места, в които децата намират приятели и имат възможността да опознаят българската култура и история.

uchitelki linz
Учителите посрещат всички деца с китка здравец и топла питка с шарена сол и мед

Учителите?  За да бъдеш учител в българско училище зад граница, са нужни не само знания, нужен е много ентусиазъм, позитивизъм, упоритост и най- вече подкрепа от страна на най-близките.  Учител по български език зад граница не е просто професия, а призвание.  Учителят трябва да може не само да омае децата с разкази за българските традиции и обичаи и да ги накара да заобичат българската история и култура. Той трябва да може и да убеди родителите, че посещението на българското училище е само в полза на детето. Че два езика са повече от един. Че дърво без корени умира.

И така, стартира още една учебна година за българското училище Дунав в Линц.

Желая на всички български деца по света много радости във вълшебния свят на буквите!

На добър час!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации