33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияБългарите в чужбина ще получават до час свидетелство за съдимост онлайн

  Българите в чужбина ще получават до час свидетелство за съдимост онлайн

  -- Реклама --

  Министерство на правосъдието предлага документът да се издава онлайн

  Ministerstvo pravosadieБългарските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерство на правосъдието.

  Промяна в нормативната уредба, представена за обществено обсъждане, предвижда заявлението за издаване на свидетелство, заедно с приложите към него документи, да бъдат сканирани от компетентно длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост /ЦБС/ в Министерство на правосъдието.

  Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартиен носител и ще се заверява от оправомощения в представителството служител.

  Сега процедурата отнема повече от седмица. С промяната ще се спести време, разходи за консумативи, хартия и за куриер при доставката.

  Електронна справка за съдимост ще могат да получават и оправомощени  служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и  съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации