22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария е втора по спад на цените в ЕС през май

България е втора по спад на цените в ЕС през май

-- Реклама --

Най-висока е инфлацията в Австрия 

inflationСамо в Гърция спадът на цените е по-голям, отколкото в България. Това показват данните на Евростат за инфлацията през май. Като цяло поскъпването на живота през май в ЕС е 0,6%, което е намаление от 0,2 пункта в сравнение с април.

Поевтиняването или дефлацията в България е 1,8% на годишна база, изчислено по хармонизираната за всички страни от ЕС методика. В Гърция е отчетена отрицателна инфлация от 2,1%.

Най-висока е инфлацията в Австрия – 1,5 процента. За еврозоната поскъпването е 0,5%, което е изразено най-вече цените на цигарите и ресторантите, докато при плодовете, зеленчуците и телекомуникациите има спад.

България е втора в ЕС и в друга класация – тази на страните с най-ниски общи данъци и осигуровки към брутния вътрешен продукт. За страната ни и Латвия това съотношение е 27,9% като по-ниско е само в Литва – 27,2%.

Данъчната тежест е нараснала в Европейския съюз през 2012 година като делът на данъчните постъпления и социалните вноски спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) е достигнал 39.4% спрямо 38.8% през 2011 година, показват данни на Евростат.

България е с най-малък дял на облагането на труда от общите приходи в бюджета. То е 32,9% при средно 51% за целия ЕС. Именно данъците върху работната сила са основният приходоизточник в 20 от страните членки. Само в четири държави, сред които и България, пък най-големи постъпления идват от облагането на потреблението. За страната ни този показател е най-висок – 53,3%, докато общо за целия ЕС е само 28,5%.

Над 40 процента е съотношението към БВП в Дания (48.1%), Белгия (45.4%), Франция (45%), Швеция (44.2%), Финландия (44.1%), Италия (44%).  В Австрия  делът на данъчните постъпления и социалните вноски в БВП е 43.1%

Облагането на труда е най-големият източник на постъпления в почти всички страни членки като този процент е най-висок в Швеция (58.6%), Холандия (57.5%), Австрия (57.4 %) и Германия (56.6 %).

Данъкът върху потреблението е бил основен източник на постъпления в България (53.3%), в Хърватия (49.1%) и Румъния (45.1%), докато на другия край на класацията са Белгия (23.7% ), Франция и Италия (24.7%).

Корпоративните данъци са със сравнително скромно участие в приходите на всички държави в ЕС. За България са 13,8%.

Според експерти, за да се стимулира създаването на работни места, страните трябва да намалят данъчната тежест върху труда.

_______________

Още по темата:

Австрия с най-висок процент инфлация през март сред страните от еврозоната

България с най-високо повишение на заплащането на час сред страните извън еврозоната

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации