14 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоБългария550 хиляди подписа за референдум ще бъдат внесени в парламента в понеделник

550 хиляди подписа за референдум ще бъдат внесени в парламента в понеделник

-- Реклама --

Вече са събрани повече от задължително необходимите 500 000 подписа

referendumСъбраните подписи за свикване на референдум все още се проверяват и обработват. Те ще бъдат внесени с нарочно организирано шествие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Народното събрание в понеделник, 10 март .

Това заяви проф. Георги Близнашки, който оглавява инициативния комитет за събиране на подписите пред „Дарик радио“ слад като още на 1-ви март обяви, че вече е налице минимумът от 500 000 подписа .

„Това е огромно усилие и огромно множество подписи и волята на хората зад тях трябва да бъде уважена“, заяви Близнашки. По повод съмненията на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова относно бързината на събране на подписите, Близнашки коментира: „Да оставим Мая Манолова да говори, каквото намери за добре. Подписката беше събрана бързо, защото събра в себе си протестните настроения на обществото“.

Според професора по конституционно право „огромна работа свършиха и политическите партии, с помощта на които в партийни клубове и симпатизанти се събраха подписите. Хора, които не си показват носа от зад загражденията пред Народното събрание няма как да видят как се събираха подписите в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заяви още Близнашки.

Припомняме, че инициативата за събиране на подписи в подкрепа на национален референдум за изборна реформа срещна широка подкрепа и сред българите в чужбина. В много държави бяха създадени локални пуктове и действаха локални координатори.

На решителната финална права и българите във Виена се сдобиха със свой локален пункт – популярният ресторант „Вишните”.

Основните въпроси, по които ще трябва да се гласува са:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

На 26 февруари Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли това предложение. Събирането на необходимите по закон 500 000 подписа на български граждани прави провеждането на референдум задължително.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации