8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияРесторант „Вишните” е локален пункт във Виена за събиране на подписи в...

Ресторант „Вишните” е локален пункт във Виена за събиране на подписи в подкрепа на референдума за изборна реформа

-- Реклама --

Въпреки че вече са събрани необходимите 500 000 подписа, кампанията продължава до 7-ми март

referendumРеферендум ще има. Това стана ясно след като на 27 февруари проф.Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване, обяви, че вече са събрани над 500 000 подписа. Професорът по конституционно право подчерта, че при това положение всенародното допитване става задължително.

На свое заседание от 28 февруари Инициативният комитет взе решение събраните подписи да бъдат внесени в Народното събрание на 10-ти март. За целта гражданите и организациите, подкрепящи начинанието, трябва да изпратят бланките, които са събрали като срокът за писмата от чужбина е 7-ми март.

Продължаването на подписката е с цел да се съберат значителен брой подписи и над изискуемия минимум, за да се избегнат притесненията, свързани с неправилно попълнени бланки или нарочни манипулации.

Инициативата за събиране на подписи в подкрепа на национален референдум за изборна реформа среща широка подкрепа и сред българите в чужбина. В много държави са създадени локални пуктове и действат локални координатори.

На решителната финална права и българите във Виена имат свой локален пункт, където могат да попълнят необходимата бланка. Това е популярният ресторант „Вишните”. Всеки желаещ да даде своя принос за провеждането на всенародно допитване, може да направи това като остави подписа си на наличните в ресторанта формуляри. Заведението е отворено всеки ден, без неделя, от 15 до 24 ч.

Vishnite

Разбира се, остава вариантът и с лично изпращане на писмо до Инициативния комитет като бланка може да се изтегли от специално създадения координационен сайт за българите в чужбина. Адресът е:

Инициативен комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа
Европейски институт
ул. „Г.С. Раковски“ 101
1000, София

Тел: 0885 856 402

referendum.izbori@gmail.com

Припомняме, че в края на януари президентът Росен Плевнелиев предложи да се проведе всенародно допитване, в което българските граждани да изразят позицията си по следните въпроси:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

На 26 февруари Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли това предложение. Събирането на необходимите по закон 500 000 подписа на български граждани прави провеждането на референдум задължително.

_____________

Още по темата:

Българите в чужбина също могат да подкрепят с подписа си инициативата за национален референдум за изборна реформа 

Res Public – текст на писателката Теодора Димова за в.“Култура“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации