10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияVienna Humanities Festival е с българско участие

Vienna Humanities Festival е с българско участие

-- Реклама --

Vienna Humanities Festival се провежда за първи път в Европа

vienna-humanity

От 23 до 25 септември 2016 пространството около Карлсплац във Виена ще се превърне в обширен градски салон, в който ще се проведат повече от 40 дискусии, разговори и лекции. Четирите локации – Wien Museum, Karlskirche, BRUT, TU Wien ще бъдат обединени от една обща тема – „На друго място”, посветена не само на бежанската криза, но и на движението на хора и идеи в съвременния свят. Известни учени, интелектуалци, публицисти, хора на изкуството, архитекти и литератури ще погледнат на горещите проблеми от различни гледни точки и ще се опитат да потърсят някои от най-важните за съвременната културна история отговори. А палитрата от въпроси започва от популизма и разцепването на обществото, минава през състраданието и солдарността, за да стигне до промените в климата.

Събитието се организира от Wien Museum и Институтът за хуманитарни и социални науки във Виена (IWM) със съдействието на TTT – Time to Talk.

Мати Буцъл (директор на Wien Museum), Шалини Рандерия(директор на IWM) и Деси Гарвилова (основател и директор на Time to Talk) представят концепцията на фестивала снимка Меланж Булгарен
Мати Буцъл (директор на Wien Museum), Шалини Рандерия(директор на IWM) и Деси Гарвилова (основател и директор на Time to Talk) представят концепцията на фестивала
снимка Меланж Булгарен

В програмата и организацията на Vienna Humanities Festival, който се провежда за първи път в Европа, има и две български имена – Деси Гаврилова и писателят Георги Господинов.

Деси Гаврилова е позната като основател и директор на Центъра за култура и дебат „Червената къща” в София, както и на мрежата Time to Talk. „Вярвам, че предлагаме на нашата аудитория разнообразна програма, която ще бъде едновременно вълнуваща, провокираща, вдъхновяваща и образователна”, каза тя за Меланж Булгарен.

снимка Дафинка Стоилова
Писателят георги Господинов ще вземе участие в първото издание на Vienna Humanities Festival снимка Дафинка Стоилова

Акцент в програмата ще бъде и т.нар. литаратурен мигратон, който ще се проведе на 25 септември (неделя) от 10.00 до 15.00 ч. в BRUT (Karlsplatz 5). 10 известни европейски автори ще четат откъси от техни любими романи, посветени на миграцията, напускането на родината, войната. Сред тях ще бъде и писателят Георги Господинов, който само преди дни бе отличен с наградата на Литературен клуб „Перото” за поезия. Той ще прочете откъс от книгата „Аустерлиц“ на Б.Г.Зебалд, която разказва за Холокоста, паметта и забравата, за травмите и оцеляването през историята на един човек, загубил още като дете семейната си среда, опитващ се цял живот да преоткрие самоличността си и да сглоби изгубената си идентичност (начало 13.00 ч).

Чисто човешкият поглед към съдбата на мигранта, представен в книгите, дава на проблемите по-разбираеми, реални и хуманни очертания, затова и литературата е най-съвършената машина за разбиране на света, вярват организаторите.

С особен интерес се очаква документалната театрална постановка „Къде е Изток? Монолог N1” на украинския драматург Наталия Ворожбит, която дава един необичаен поглед към войната в Украйна.

Цялата програма на фестивала може да намерите ТУК

Посещението на всички събития, включени в програмата, е безплатно.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации