7.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМакар и с по-бавни темпове, безработицата в Австрия ще продължава да расте

Макар и с по-бавни темпове, безработицата в Австрия ще продължава да расте

-- Реклама --

arbeitslos_apa726475 435 човека са били без работа в Австрия в края на декември 2015 г. Това показват най-новите данни на Службата по заетостта (AMS), които отчитат ръст от 4.3% спрямо същия период от предходната година. Официалната статистика сочи, че 10,6% от населението в алпийската република е на трудовата борса.

Особено драматична е ситуацията в строителния бранш, където без работа са близо 40 000 човека. На национално ниво най-силно изразена е безработицата във Виена. Без работа в столицата са 143 501 души или с 12,5% повече от 2014 г. В същото време в Тирол и Форалберг покачването е овладяно.

Най-засегнати от безработицата са чужденците. При тях повишението е с 12,6% като в момента 120 256 чужди граждани търсят работа в Австрия. При австрийските граждани повишението е с 3,6%.

Положителна тенденция се забелязва при възрастовата група между 15 и 24 години и на практика там няма безработица (-1.1%). За това пък хората над 50 години и жените все по-трудно намират нова работа.

Според социалния министър Рудолф Хундсторфер все още не може да се говори за промяна във възходящата тенденцията на безработицата и 2016 г. се очаква да бъде трудна. Като причини за по-нататъшното влошаване на ситуацията на трудовия пазар министърът посочва слабия икономически растеж в международен план и многото нови хора, които излизат на пазара на труда – предимно жени и мигранти. Към това трябва да се прибави и повишената възраст за пенсиониране.

Макар че вече не е в тройката, Австрия е все още сред страните с ниска безработица в рамките на ЕС и се нарежда на пето място след Германия, Чехия, Малта и Великобритания.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации