5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Следпразнична употреба на елхите

Виена: Следпразнична употреба на елхите

-- Реклама --

Събраните коледни дръвчета се преработват в електрическа и топлинна енергия

Обозначение на пункта, на който се оставят елхите
Обозначение на пункта, на който се оставят елхите снимка Магистрат 48

Всяка година във Виена се изхвърлят около 135 000 елхи. Събраната почти 600 тона дървесина се преработва в завод за биомаса и от нея се получава над  1 700 MWh енергия – достатъчно, за да покрие електричеството на 900 домакинства и осигури топлина за 2000 семейства в продължение на един месец.

За да постигне този ефект Магистрат 48 на виенската община, отговарящ за почистването на столицата, организира специална акция за събиране на използваните по време на коледните и новогодишни празници елхи.

Къде да оставим елхите?

512 са определените за оставяне на коледните дръвчета места във Виена. Всички те са обозначени с табела и ще бъдат на разположение на жителите до 15 януари 2016 г. Адресите на тези временни пунктове и разположението им на картата на града могат да бъдат видени ТУК. Елхи могат да се оставят и в обичайните сметища (Mistplatz). За улеснение на гражданите общината предлага и специални приложения за iPhone, iPad и Andoid-Smartphone, които лесно и бързо помагат да се открие най-близкото място за събиране на елхи.

Изискване: Kein Lametta wäre netter

От Магистрат 48 умоляват гражданите да оставят елхите след като напълно са отстранили  стъклената, метална или пластмасова украса по тях. Това е важно, защото тези предмети не са биомаса и ще попречат на по-нататъшната преработка на дръвчетата.

Инициативата на Община Виена за събиране на елхи и тяхното преработване в екологично чиста енергия отбелязва тази година своята 25-та годишнина.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации