10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаМеждународна конференция събра слависти от 21 университета в БКИ “Дом Витгенщайн”

Международна конференция събра слависти от 21 университета в БКИ “Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

Втора интернационална и интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти “България в ХХI век: между традицията и иновациите. Исторически линии и актуакни проблеми.“ – 03.12 – 05.12.2015 в БКИ “Дом Витгенщайн”

Текст и снимки: Нели Кайл

conference_1
Студенти от Атинския университет в тематичен блок за авангардизма и модерните митове

Над 60 студенти и докторанти от 14 страни и 21 университета се срещнаха в БКИ “Дом Витгенщайн” в края на миналата седмица, за да представят свои изследвания на теми, свързани с българския език, литература, история, традиции и култура. Събитието беше открито с приветствия от страна на Н.Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Р България в Австрия, зам.-министър на образованието и науката Ваня Кастрева, проф. h.c. д-р Елизабет Шоре от Университет “Алберт Лудвиг” във Фрайбург и проф. h.c. доц. д-р Румяна Конева, директор на БКИ “Дом Витгенщайн”.

conference_2
Докторант от Югозападен университет „Неофит Рилски“ представя доклад в сесия за исторически аспекти и стилизация
conference_3
Студентия от Атински университет правят презентация за мартеницата

По време на двудневното събитие участниците представиха в три паралелно протичащи панела доклади с последващи дискусии. Френскоезичното влияние върху българската култура в избран исторически период, първият словенско-български/ българско-словенски речник и мартениците в ежедневието присъстваха като теми в панела за “Езиците на културата”. Произведенията на Яворов, на Георги Господинов както и превода на българска литература на гръцки бяха едни от темите във втория панел, посветен на култура и литература. Изследвания за отношенията между чехите и българите, туризма в България и културното наследство на Пловдив и Бургас занимаваха студенти и докторанти в третия панел за политика, медии и култура. Собствени доклади по време на конференцията представиха и отличените с наградата “Най-добър студент по българистика” (между 2013 – 2015 г.) Ясмин Дегенхарт, д-р Иван Шимко и Лаура Хенер.

conference_4 copy
Лектор от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ говори за аспекти на българските традиции

В последната част бяха представени магистърски програми в България и възможности за стажове. В края на конференцията г-жа Ваня Кастрева представи резулатите от международното проучване TALIS 2013 (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), свързано с преподаването и обучението и целящо подобряване на ефективността в тази област.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации