6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа първи път българско участие на Vienna Art Week

За първи път българско участие на Vienna Art Week

-- Реклама --

С изложбата „Закуска на тревата с Витгенщайн – моят мълчалив диалог с младия гений“ БКИ „Дом Витгенщайн“ е единственият културен институт в програмата на престижния фестивал Vienna Art Week в австрийската столица

Anyo Rorem„Смисълът на книгата е етически“. Така Лудвиг Витгещайн сам дефинира главната линия в прочутия си „Логико-философски тракт“. Основният патос на философията на ранния Витгенщайн е, че всъщност за най-важните неща в живота, каквито са етическите и религиозните проблеми например, не можем да говорим смислено. Тази малка книга, оказала изключително въздействие върху развитието на философската мисъл на двадесети век, продължава да вълнува и поставя въпроси и днес.

В последните си творби  българският художник, работещ в Холандия Аньо Рорем се занимава именно с религиозното преживяване, което обуславя голяма част от ранната философия на Витгенщайн и е важно за интерпретирането на някои пасажи от „Трактата“. Едва ли има по-подходящо място за излагане на тези картина от къщата, проектирана от самия философ заедно с големия архитект Пол Енгелман. Как се съчетават картините, музиката, философията и архитектурата може да се разбере на изложбата „Закуска на тревата с Витгенщайн – моят мълчалив диалог с младия гений„, която може да бъде видяна в БКИ“Дом Витгенщайн“ от 16 до 21 ноември 2015 г.

Събитието е част от провеждащата се във Виена Седмица на изкуството и ще бъде предшествано от дискусия на тема „Съвременното изкуство и Витгенщайн„. Изкуствоведи от Австрия и България – Радмила Швейцер, Росица Станишева, Валентина Василева, Мара Матушка и Ханс Кнол от Knoll Galerie като модератор ще разгледат философията на Витгенщайн през погледа на съвременния човек.

БКИ“Дом Витгенщайн“ е единственият чуждестранен културен институт, който участва в Седмицата на изкуството във Виена наред с престижни галерии и артисти от цял свят.

 

Vienna Art Week

 

Изложба на холандския художник Аньо Рорем „Закуска на тревата с Витгенщайн – моят мълчалив диалог с младия гений“ 

Кога: 17 ноември 2015 г.

Къде: БКИ“Дом Витгенщайн“

Паркгасе 18, 1030 Виена

18 ч. – Дискусия на тема „Съвременното изкуство и Витгенщайн

19.30 ч. – официално откриване на изложбата от проф.Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн“

Dress code: тъмно

Изложабата се организира от БКИ“Дом Витгенщайн“ и Vienna Art Week.

Screen Shot 2015-11-17 at 16.34.56
Robert Punkenhofer, художествен директор на Vienna Art Week, открива фестивала на 16.11.2015 г.

Vienna Art Week

Фестивалът е вече с 11 годишна история и разкрива живота на визуалното изкуството пред и зад кулисите. Посветен е на творческия процес и безпокойството, присъщи на всеки художествен акт, и е създаден като контрапункт на Wiener Festwochen, където акцентът пада върху сценичните изкуства. Тази година творци от цял свят се събират под изключително актуалното в момента мото “Създаване на общо благо” (Creating Common Good). По време на фестивала големите музеи и изложбени зали работят рамо до рамо с малките независими галерии и творчески пространства, за да покажат многообразието и богатството на виенската художествена сцена. В основната изложба „Creating Common Good“ im Kunst Haus Wien, 35 визуални артисти от 10 различни националности си поставят въпроса, как съвременното изкуство може да бъде едновременно и при всякакви обстоятелства свободно, в смисъла на Виенския сецисион, и как в същото време може да се ангажира социално с катаклизмите в заобикалящата ни среда. Програмата на събитието е изключително добре подбрана и съчетава участието на художествени институции, визуални артисти, галерии и арт пространства.

В допълнение към всички места, които могат да се посетят тази седмица Open Studio Day на 21.11.(събота) oт 13.00 до 18.00 ч. кани всички желаещи да посетят ателиетата на 80 различни художници, които живеят и творят в културната столица Виена. Лазар Лютаков също ще ви очаква в ателието си тази събота.

Open Studio Day Tours

 Лазар Лютаков (Lazar Lyutakov)

21.11.,14.00 ч. Westbahnstraße 27, 1070 Wien.

В този художествен тур ще участват още: Miriam Bajtala, Eva Chytilek, Svenja Deininger, Irena Eden&Stijn Lernout, Markus Krottendorfer, Roberta Lima, Anja Manfredi, Liddy Scheffknecht. Из ателиетата ще ви разходи кураторката Maria Christine Holter. Още информация за всичките художествени пространстава, които ще бъдат отворени в събота, може да намерите ТУК.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации