10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСлаб интерес към демонстрацията на Pegida и в Линц

Слаб интерес към демонстрацията на Pegida и в Линц

-- Реклама --

Шествието приключи без инциденти и арести

Pegida LinzВ неделя в столицата на провинция Горна Австрия Линц се проведе втората в Австрия демонстрация на привържениците на Pegida („Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада“). Подобно на първото шествие, провело се във Виена на 2 февруари, и тук противниците на антиислямското движение бяха повече от привържениците му.

По данни на полицията на сборния пункт пред гарата в Линц са се събрали около 150 човека, издигащи лозунги срещу ислямизацията на Европа, срещу бежанците и интеграционната политика. Пътят им е бил блокиран от около 2 000 човека от организацията NOPegida. Освен размяната на няколко снежни топки и празни бутилки, други признаци на насилие не е имало и шествието е приключило без арести. За разлика от демонстрацията във Виена миналия понеделник, когато сред привържениците на движението се виждаха нацистки поздрави, в Линц полицията не е регистрирала подобно поведение.

На понеделнишката разходка на привържениците на Pegida във Виена, когато на площад Фрайунг се събраха около 300 (по данни на полицията), бяха забелязани и български знамена. Според някои източници в шествието са се включили представители на българската организация на движението, според други, става дума за лична инициатива. Факт е, че сред подкрепящите групата Pegida Österreich, във Фейсбук, наброяваща около 12 100 човека, личат и български имена.

Български флаг на шествието на Pegida във Виена на 2-и февруари снимка  Facebook Pegida Österreich
Български флаг на шествието на Pegida във Виена на 2-и февруари
снимка Facebook Pegida Österreich

PEGIDA е движение, което се зароди в края на миналата година в социалните мрежи в Германия, но бързо излезе и на улицата. През октомври 2014 г. в Дрезден бе организирано първото шествие, на което се събраха около 5 000 човека. Понеделнишките разходки се превърнаха в традиция и привържениците му се увеличиха лавинообразно, достигайки на моменти до 25-30 000. В същото време се появиха и контрадвижения NОPEGIDA, мобилизиращо многократно повече подкрепа.

Екпертите все още се затрудняват да обрисуват единен портрет на движението, тъй като лозунгите и профилът на привържениците в отделните градове и държави са доста различни. И докато в Германия, то се опитва да запълни очерталия се вакуум с дясно, то в Австрия ситуацията е различна. Крайнодясната партия на свободата (FPÖ), която е третата по големина политическа сила в парламента, се радва на подкрепата на 20% от населението. Лидерът й Ханс-Кристиян Щрахе подкрепи движението, но и даде ясно да се разбере: „Ние сме истинската PEGIDA“.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации