2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъбитията в София през погледа на австрийски журналист

Събитията в София през погледа на австрийски журналист

-- Реклама --

Всека ден вече почти месец стотици граждани излизат по улиците на София, за да изразят недоволството си от кабинета на Пламен Орешарски и да поискат неговата оставка. За разлика от протестите, избухнали през февруари, настоящата ситуация в България намира слабо отражение в западните медии. 

Ето как в репортаж за Der Standard Маркус Бернат отрази случващото се в София.

Превод: Людмила Ханджийска

protest-StandartНовото правителство на България си беше поставило за цел да разобличи и осъди порочните връзки между политиката и бизнес интересите. Вместо това направи опит да назначи един олигарх за шеф на тайните служби. Сега отново е ред на протестите.

Найо Тицин се разхожда зад загражденията пред парламента в София предрешен като Волен Сидеров – нахлузил си е хартиена маска с лика на политика и е облечен в усмирителна риза. Налудничавият поглед на председателя на крайно дясната партия „Атака” се е вперил в полицаите и подсмихващите се демонстранти. И тъй като човек не може просто да се разхожда непосредствено зад полицейския кордон, Тицин е временно задържан. Това е и целта на акцията. „Сидеров беше арестуван” е надписът под снимките, които почти моментално започват да циркулират в интернет, показвайки мъжа в усмирителна риза с по един полицай от двете му страни.

 

Найо Тицин с маска на Воелн Сидерова снимка Юлия Лазарова, в."Капитал"
Найо Тицин с маска на Волен Сидеров
снимка Юлия Лазарова, в.“Капитал“

„Чудесно начало на 20-я ден от уличните протести в българската столица”, смята Тицин – 42 годишен режисъор. Двете му дъщери тийнейджърки го чакат в колата видно подразнени от революционните пориви на баща си. „За тях всичко това е прекалено шумно, прекалено показно”, казва той. Свирки, рогове и барабани са инструментите на тези протести без водачи и говорители. Всичко се случва едно през друго или в някакъв странен ритъм, от сутрин до вечер.

Протестите са против злощастното правителство на новия премиер Пламен Орешарски, което беше сформирано благодарение на подкрепата на крайната десница и  вече започна да допуска сериозни политически грешки. Правителството дойде на власт само преди 5 седмици, а протестите вече продължават трета седмица без прекъсване.

„Хората вярваха, че социалистите ще работят за прекратяване на връзките между мафията и политиката. Вместо това те възкачиха символа на мафията в тази държава за шеф на ДАНС. Това преля чашата.” обяснява Найо Тицин. ДАНС е българската агенция за държавна сигурност.  Назначаването на скандалния депутат за директор на тайните служби закова последния пирон в ковчега на правителството на Орешарски – това е мнението на демонстрантите, а отскоро и на мнозинството политически анализатори в София.

Асен Генов се намира на работното си място през една петъчна сутрин в средата на юни, когато чува новината. Премиерът без предварително обявление е поставил избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на дневен ред в парламента. След 15 минути въпросът вече е решен.

32-годишният Пеевски е депутат от 12 години, през които рядко се е изказвал по каквито и да е въпроси в парламента. За сметка на това на 25 години вече е заместник-министър, а междувременно заедно с майка си придобива контрола на над две трети от българските медии. Сега Пеевски, „златното момче на олигархията”, беше избран да ръководи Агенцията за държавна сигурност, специално в негова чест разширена със звеното за борба с организираната престъпност, което досега беше част от вътрешното министерство.

Асен Генов снимка Маркус Берхарт
Асен Генов
снимка Маркус Берхарт

„Не можах да повярвам” разказва Асен Генов. „Написах на моята Facebook стена „Стига толкова! Излизам на улицата да протестирам”. До вечерта 40 000 потребители бяха натиснали бутона „Харесва ми” на страницата на Генов. Един нечувано голям брой за България. Асен Генов сложи началото на уличните протести- втори поредни за тази година. През февруари падна дясното правителство на Бойко Борисов. Този път хората са на улицата не заради високите цени на електричеството, а заради ниския морал на политическата класа, твърди Генов. „Това е политически протест.”

Само ден след назначаването си, Пеевски се оттегля от поста. Но това не допринася за успокояване на всеобщото негодувание, подклаждано от експремиера Борисов. Не е ясно поради какви причини шефът на социалистите Сергей Станишев е решил да назначи Пеевски първо, както се твърди за вътрешен министър, а след това за шеф на ДАНС. Спекулира се за задкулисни игри и оказван натиск от страна на Пеевски чрез пари и медийно влияние. Цветан Василев, известен банкер, който подпомага медийната група на Пеевски, смята това назначение за грешка. Той твърди, че е посъветвал Пеевски да не приема поста.

Не е ясно какво ще последва от тук нататък и всъщност това не е най-важното. „Нямам спомен от едно нормално правителство в тази държава”, казва Самуил Петканов, 23 годишен студент, автор на сатиричния сайт НеНовините. Евентуални нови избори през есента могат отново да върнат на власт партията на Борисов и да вкарат още крайно-десни формации в парламента. Дългосрочната цел на протестното движение обаче е да се стигне до сформирането на нова политическа сила: коалиция от зелени, либерали и малки групи около консерватора и бивш премиер Иван Костов. „Нямаме нужда от революции”, казва Петканов, постепенна промяна на ценностите ни е напълно достатъчна.”

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации