12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Общежитие в пасивна къща

Виена: Общежитие в пасивна къща

-- Реклама --

Екологично и висококаческтвено изпълнение: общежитие в пасивна къща осигурява стаи за 305 студенти

Източник КомПрес/Бюро за връзки с община Виена

SeestadtВ новия виенски район Асперн, наричан още градът край езерото, през септември 2015 г. ще отвори врати ново общежитие за 305 студенти – с площ от около 9700 кв.м. Изграждането на общежития по технологии на екологични пасивни къщи е вече често срещана практика във Виена. Общината се ангажира със строителството на достъпни и качествени жилища за младото поколение. Разходите по изграждането на студентски общежития в Асперн възлизат на 11,4 милиона евро, като общината субсидира строителството с над 4 милиона евро.

StR Ludwig: Das "GreenHouse" in aspern Seestadt bietet Platz für 305 Studierende

216 места ще бъдат предоставени в еднинични стаи, а останалите са в двойни стаи или апартаменти за трима или четирима студенти. Трите сгради на име „Слънце“, „Въздух“ и „Земя“ носят и типичните характеристики за тези елементи: “Слънце” се отличава с голяма фасада от стъклени плоскости и фотоволтаици, “Въздух” има фасада в небесносиньо и огромна тераса на покрива, а на покрива на “Земя” е предвидено място за зелени площи. Трите сгради са свързани, като общите части ще се използват от всички обитатели. Обединяващ елемент на тази нова форма студентски общежития е водата, тъй като и кварталът е разположен на брега на езеро: фитнес зала, сауна, зали за репетиции и обучение по музика, читални, както и просторен вътрешен двор, в който младите хора могат да общуват в свободното си време.

 

Важен елемент при строителството на новите студентски общежития, който се отразява и в името „Зелена къща“, е екологичният принцип на строителство:

• Използване на възобновяеми ениргийни източници, например слънчева енергия, като за инсталирането на фотоволтаични системи са предвидени около 1,800 кв.м покривни и фасадни повърхности.

• С цел намаляване разхода на вода се изграждат водоснабдителни системи за непитейна вода.

• Климатиците във всички стаи разпознават дали има някой в помещенията и коригират автоматично температурата на въздуха.

• На прозорците са монтирани датчици, които са свързани с отоплителните тела. Така се намаляват до минимум топлинните загуби при отваряне на прозорците.

• Сградите са ориентирани така, че възможно най-големи площи да са с естествена слънчева светлина, баните също са с прозорци.

• В помещенията са вградени енергийноефективни уреди (кухненски уреди, телевизори, монитори и др.).

• В гаражите са предвидени  станции за зареждане на електровелосипеди и  електрически автомобили.

Първата копка трябва да бъде направена това лято, а през септември 2015 г. новите общежития ще бъдат открити и ще примат първите си обитатели.

Снимка Copyright Stadt Wien

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации