16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСамо добри новини за Бойко Борисов

Само добри новини за Бойко Борисов

-- Реклама --

Ди Пресе“ предупреди, че в България има опасност да се появи „най-големият вестникарски монопол в ЕС“

newspapresАвстрийските медии не отделят много място  за България и обикновено страната ни се споменава накратко и най-често по повод кражби, разбити канали за проституция, нарушения и глоби.

През изминалата седмица обаче цели четири различни събития дадоха повод на журналистите да й отделят повече място – евросубсидията за „Пайнер„, посещението на премиера Бойко Борисов, покушението срешу лидера на ДПС Ахмед Доган и концентрацията на медийния пазар .

И ако в първите три случая, австрийската преса се задоволи само да отрази случващото се, то материалът на журналистката Юта Зомербауер от авторитетния вестник „Ди Пресе“ е сериозно и задълбочено проучване на медийната среда в България. Проследявайки случващото се на вестникарския пазар и концентрацията на медии в ръцете на точно определени хора, тя предупреждава за опасността от появата на „най-големия вестникарски монопол в Европейския съюз“ и за заглушаване на критиците на упраляващите. Статията, която се появи ден след като приключи официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Австрия, акцентира на натиска, който министър-председателят упражнява върху участниците в предстоящата сделка за формалната смяна на собствеността на вестниците „Труд“ и „24 часа“.

Авторката изтъква, че придобиването на медии в Бългрия е уравнение с много неизвестни и цитира медийния експерт Орлин Спасов: „собствениците са като матрьошки – във всяка кукла е скрита друга“.

Проблемът със собствеността на  медии бе изтъкнат като основен проблем пред свободата на словото в България и от политическия анализатор в предаването „Деконструкция“ на БНР Калина Андролова в специален коментар за списание А4 (виж брой 5 2012 г.). Тогава тя заяви, че собствениците на медии в България нямат за цел да създават информирано и отговорно общество, а да защитават своите финансови интереси. „Срастването на медии с политическата конюктура може да доведе до уродливи резултати и чудовищна действителност“ бе предупреждението на журналистката.

През 2012 г. България се срина от 35 място (2006 г.) до 80 място в класацията на „Репортери без граница“ за свобода на словото – най-лошото място за страна от ЕС. Какво още трябва да се случи, за да се „усетят“ родните политици, че вече са преминали всички допустими граници?

Идват обаче избори и страхът на управляващата партия, че този път няма да може да захапе целия кокал, е повече от голям. Затова и голям ще бъде натискът над медиите, които ще бъдат изправени пред избора да пишат или добро, или нищо за нея и нейното управление.

___________________

Юта Зомербауер е журналистка в отдел „Международни новини“ на австрийския всекидневник „Ди Пресе“. Между 2002 и 2007 г. живее в България. Тя бе специален гост в рубриката „Автограф“ на списание А4 (виж брой 2 2012 г.)

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации