2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСтудентски проблеми

Студентски проблеми

-- Реклама --

Колко и кой ще плаща от новата учебна година, кои специалности ще останат и кои ще бъдат закрити, по колко пъти ще имат право да се явяват студентите на изпит – все актуални въпроси от студентския живот

Текст Пламена Александрова

Последните няколко седмици бяха доста турболентни за висшето образование в Австрия. След като министърът на науката Тьохтерле обяви правото на университетите автономно да решават проблема със студентските такси, Австрийската студентска организаця ÖH се противопостави на това решение.

Тя се зарече да застане зад всеки студент, който е възпрепятстван да продължи образованието си поради финансови проблеми. От организацията обещаха, ако е нужно, да водят дълги дела, за да защитят правото на студентите на безплатно образование.

Въпреки всички дебати и нападки, министерството не отстъпи от позицията си. От новата разпоредба първи се възползва Виенският главен университет: от  зимния семестър 2012/2013 ще плащат всички граждани на страни извън ЕС и всички студенти, превишили минималното  време на следване с повече от два семестъра. По предварителни изчисления засегнати от това право са 15% от студентите от висшето учебно заведение.  От ректората обещават, че ако в по-късен момент се окаже, че това решение не е правно издържано, ще върнат всички получени такси.

Като че ли незабелязан, както от министерството , така и от медиите, остана публикуваният преди месец  „План за висшето образование“ на студетската организация. На 160 страници привържениците на ÖH представят стратегия за подобряване на висшето образование без въвеждането на студентски такси и без приемни изпити. До колко предложените промени са реалистични и дали биха намерили място в бъдещите реформи, от министерството и ректоратите не коментираха.

Това обаче, което ÖH постигнаха последните месеци, е въвеждането на трето явяване на изпит от т.нар.  STEOP (Studieneingangs- und Оrientierungsphase). От сега нататък студент, който не е издържал един и същи изпит два пъти, но е взел всички други, ще има право на още един опит. В случай, че отново не успее, губи право да следва специалност си в този университет.

В сянката на дебата за студентските такси остават и други проблеми. Като например закриването на някои специалности.  Виенският университет най-вероятно ще спре приема на студенти по международно развитие, а техническия университет няма да предлага вече специалността педагогическа информатика. От друга страна университета в Клагенфурт се бори изцяло за съществуването си.

За всички онези, които въпреки тези неразбории са твърдо решени на есен да започнат следването си, напомняме, че срокът за приемане е 5 септември.  До тази дата всички желаещи трябва да са подали документи и да са се записали лично в избрания от тях университет.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации