12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа страховете и хората

За страховете и хората

-- Реклама --

Автор: Александър Цветков

70% от австрийците се страхуват, че отварянето на пазара от 1-ви май 2011 година за 8-те източноевропейски държави ще има негативни последици. В същото време  експертите смятат, че либерализирането на този пазар има позитивен ефект върху икономиката.

В последните седмици темата за чужденците в Австрия, позаглъхнала леко след кметските избори през октомври 2010 година, отново излезе на преден план. В някои издания тя дори успя да засенчи дебатите за отмяната на неутралитета на Австрия и свързаните с това промени в конституцията.

Това, че през  май 2011 година Австрия и Германия трябва да отворят напълно пазарите си на труда за гражданите на Унгария, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения и Чехия се знае отдавна, тъй като е част от присъединителните договори от 2004 година. Тогава старите членове на Съюза се побояха да отворят веднага трудовите си пазари и оставиха период, в който да действат временни органичения за гражданите на новоприетите държави.  Оказа се обаче, че 57% от австрийците и 51% от германските граждани чуват за първи път за тази факт. Данните са от проведеното от IMAS изследване на нагласите сред населението в двете държави. Резултатите показаха големите страхове на хората и притесненията им, че това ще се отрази негативно върху националния пазар на труда. 70% от австрийците смятат, че много хора от бившите социалистически държави ще се възползват от тази възможност, а само според 12% напливът няма да бъде голям. В същото време 56% от анкетираните австрийски граждани приемат, че тази либерализация на пазара ще има негативен ефект върху тях самите.

В цитираното изследване има и интересен въпрос, свързан с националните предпочитания към потенциалните нови работници. Изброени са 23 държави, сред които и Турция, Индия, Нигерия, Афганистан. Предпочитанията на австрийците са към унгарските граждани (18%), следвани от словенци (17%) и хървати (15%). Българите печелят 4%, толкова, колкото и руснаци/украинци, румънци и македонци, тоест с 2% повече от афганистанците и 1% по-малко от индиици и турци.

Много ли са големи очите на страха?

Доколко очакванията на австрийците за вълна от източноевропейци на техния пазар са оправдани? Всъщност, това изследване дава само едната гледна точка към ситуацията – предприемачите са на друго мнение. Те смятат, че отварянето на пазара ще има положителен ефект върху икономиката, която и в момента страда от недостиг на работна ръка в много сфери. Експертите също не очакват голям наплив на работници от май. Те отчитат факта, че в последните години жизненият стандарт в тези 8 държави се повиши и в много браншове разликата в заплатите е незначителна и не може да мотивира хората да напуснат домовете си. А тези, които искат да търсят щастието си другаде, отдавна са го направили. Според  доклад на Европейската комисия, който оценява ограниченията на пазара на труда и икономическата ефективност на страните членки, миграцията на работници от новите към старите страни членове на Съюза има положителен ефект върху икономиката на последните. Казано с други думи, ограниченията на тази миграция отслабва положителния ефект и засилва негативните тенденции на трудовия пазар в Стара Европа. Освен това, ЕК смята, че вдигането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на старите членки ще ограничи сивата икономика.

Как стоят нещата за българските граждани, които все още не могат да се възползват от пълния обем на правата си на общия пазар на труда на ЕС? С клауза от Анекс към Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС е въведен преходен период от максимум 7 г., считано от дата на членство на страната ни, през които останалите страни-членки могат да налагат национално мерки, за да ограничат достъпа на работна ръка от България до техните трудови пазари. Най-често тези мерки се изразяват в изискването за разрешително за работа. Такива все още прилагат Австрия, Германия, Белгия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Великобритания и Ирландия. Тези ограничения ще отпаднат за България едва през 2013 годинa.

_________________________________
Още за отварянето на трудовия пазар за българи в Австрия може да прочетете в новия брой 26 на списание „Българите в Австрия“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации