2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредсрочни парламентарни избори 2021: Какво трябва да знаем за подаването на заявление...

Предсрочни парламентарни избори 2021: Какво трябва да знаем за подаването на заявление и гласуването на 11 юли

-- Реклама --

С наближаването на сезона на отпуските и ваканциите може би много повече се вълнувате от това къде ще пътувате и почивате, отколкото от въпроса къде ще гласувате. Е, изборите са на 11 юли и е добре да изразите гражданската си позиция и да дадете своя глас за бъдещето на България. Където и да се намирате – в България или в чужбина, има различни възможности да упражните правото си на глас.

Меланж Булгарен в сътрудничество с Мрежата на изборните доброволци в Австрия се опита да обобщи най-важната актуална информация, свързана с предстоящите избори.

Кой има право да гласува?

Право да избират народни представители и да гласуват в изборите имат лицата, които:

  • имат българско гражданство;
  • навършили са 18 години към изборния ден включително;
  • не са поставени под запрещение;
  • не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Как и къде се подава заявление за вписване в списък за гласуване извън страната?

Българските граждани, които имат право да избират и желаят да упражнят правото си на глас извън страната в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., заявяват своето желание чрез подаване на заявление за вписване в списък за гласуване извън страната по един от следните начини:

  • чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа), подписано саморъчно и подадено лично пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава;
  • чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа), подписано саморъчно и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска фирма до дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но в едно заявление може да бъде вписано само едно лице;
  • чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, като проверката на вписаните данни се извършва автоматизирано едновременно с подаването. Това е и най-бързият и удобен начин за подаване на заявление.

Заявленията се подават не по-късно от 00.00 часа българско време на 15.06.2021 г.

Ако сте сигурни, че в деня на изборите ще бъдете в Австрия, препоръчително е да подадете заявление, защото предварителното вписване в избирателните списъци улеснява и ускорява гласуването в изборния ден.

Подаването на заявление не е обвързано със задължението за гласуване.

Електронно заявление може да подадете ТУК

Може ли да се анулира прието електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия за гласуване извън страната?

Не. Приетото електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия за гласуване извън страната в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. не може да бъде анулирано, както и не може да се подаде ново електронно заявление.

Може ли да се провери дали е потвърдено или не електронното заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия за гласуване извън страната?

Да. На интернет страницата на Централната избирателна комисия в раздел „Избори за Народно събрание 11 юли 2021 г.“, рубрика „Гласуване извън страната“, е публикуван списък на потвърдените и непотвърдените заявления за гласуване извън страната, като е посочена причината за непотвърждаването. До изтичане на срока за подаване на заявленията списъкът се актуализира.

Непотвърждаването на заявлението за гласуване извън страната не лишава избирателя от възможността да гласува в избрана от него избирателна секция извън страната.

Задължително ли е да се подаде предварително заявление за гласуване извън страната в изборите за народни представители, за да може да се упражни избирателното право?

Не. Подаването на писмено или електронно заявление за гласуване извън страната в изборите за народни представители не е задължително.

Подаването на заявление за гласуване извън страната е с цел определяне на броя на избирателните секции и съставяне на избирателни списъци за образуваните секции.

Правото на глас може да се упражни и когато избирателят не фигурира в предварително съставените избирателни списъци.

Ако сте подали електронно заявление за гласуване в чужбина, но се наложи по същото време се приберете в България, можете ли да упражните правото си на глас?

Да. Ако сте попълнили електронно заявление за гласуване извън страната, а на 11 юли 2021 г. се намирате в България, може да гласувате в секцията по постоянен адрес след подаването на декларация – Приложение № 17-НС от изборните книжа, която се  предоставя на място.

Пример. Ако сте подали заявление за гласуване във Виена, но в изборния ден се намирате в България, може да упражните правото си на глас само в секцията в населеното място, където е постоянният ви адрес.

Заличават ли се от избирателните списъци в Република България лицата, подали заявление за гласуване извън страната?

Да. Избирател, който е подал заявление и е вписан в списък за гласуване извън страната, ще бъде заличен след 22.06.2021 г. от избирателните списъци за гласуване в Република България.


Подготовка за избори: Подаване на заявление и набиране на членове на СИК


Може ли да се гласува в чужбина, ако не е подадено заявление за гласуване извън страната?

Да. Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в срок до 15.06.2021 г. (включително) и желаят да дадат своя глас, в деня на изборите може да гласуват в секция по техен избор извън страната дори и да не са вписани в предварително съставените списъци за гласуване. При гласуването те представят пред СИК декларация по образец (Приложение № 22-НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Пример. Живеете във Виена, но в деня на изборите сте в Инсбрук, Берлин или друг град, в който има избирателна секция. Дори и да не сте подали заявление за гласуване, може да упражните правото си на глас в съответната секция като на място попълвате декларация – Приложение 22-НС от изборните книжа.

Възможно ли е да се гласува в място и държава, които са различни от посочените в подаденото заявление за гласуване извън страната?

Да. Избирателят може да гласува във всяко място, където има разкрита избирателна секция за гласуване извън страната. В случай, че заявлението за гласуване извън страната е подадено за място и държава, различни от местонахождението на избирателя в изборния ден, той ще бъде допуснат да гласува, след като представи декларация по образец пред СИК (Приложение № 22-НС от изборните книжа).

Пример. Подали сте заявление за гласуване в Залцбург, но на 11 юли се намирате в Брегенц, Грац, Братислава или друг град, в който има избирателна секция. Няма проблем да упражните вота си и в друго населено място като попълвате декларация – Приложение 22-НС от изборните книжа.

Мога ли да гласувам извън страната с лична карта или паспорт, на които срокът на валидност е изтекъл?

Когато срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл след 13 март 2020 г., избирателят се допуска да гласува, като не се изисква да представи пред СИК удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263, ал. 2 ИК.

Удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263, ал. 2 ИК се издава на избирателите, чиито документи за самоличност са изтекли преди 13 март 2020 г. или когато по други причини са подали заявление за издаване на нов документ за самоличност в дипломатическо или консулско представителство.

За изборите на 11 юли 2021 в Австрия ще бъдат разкрити избирателни секции във Виена, Линц, Грац, Залцбург, Брегенц, Клагенфурт, Инсбрук. Ако до 15 юни бъдат събрани повече от 40 заявления за друго населено място, там също ще бъде открита избирателна секция. Веднага след като станат известни точните адреси на всички избирателни секции, те ще бъдат обявени в Меланж Булгарен.

В материала е използвана официална информация от страницата на ЦИК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации