3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоронакриза в Австрия: Много тестове - малко резултат

Коронакриза в Австрия: Много тестове – малко резултат

-- Реклама --

Австрия тества масово населението, но тази стратегия не допринася съществено за намаляване на новите случаи

„Тестване, тестване, тестване” – това е призивът на австрийския канцлер Себастиан Курц и здравният министър Рудолф Аншобер. За да се предпази страната от трета вълна и в същото време да се отворят магазини, училища и някои услуги от 8 февруари бе въведено тестване в училищата, а посещението при фризьор или масажист е възможно само срещу представяне на негативен резултат от тест не по-стар от 48 часа. Влизането в страната е възможно само срещу представяне на негативен тест, тест е входен билет и за влизането в някои населени места. Обсъжда се и възможността за отваряне на заведенията и културните събития като отново условие за посещението ще бъде негативен тест.

Австрия е сред шампионите по тестване в света. И правителството не спира да изтъква този факт по време на пресконференциите и извите си пред медиите. На седмица в Австрия се правят повече от 1,5 млн. теста. Създадена е необходимата инфраструктура хората да се тестват бързо, удобно и безплатно.


Възможности за тестване в Австрия

Австрия: От 8 февруари аптеките ще предлагат безплатни бързи тестове


С постоянно тестване правителството се стреми да индентифицира носителите на зараза и възможно най-рано да ги изолира. Много експерти обаче не са убедени, че този план води до видим резултат в намаляването на заразените. Една опасна последица обаче е лекомисленото поведение на хората, които разчитат на отрицателния тест.

корона Австрия, Ковид 19
Ситуацията в Австрия към 04.03.2021 г. според Доклада на Комисията за оценка на риска

Какъв е резултатът от масовото тестване?

Оптимистичен отговор на този въпрос дава вицеректорът на Медицинския университет във Виена Освалд Вагнер, който е и сред съветниците на правителството. Според него масовото тестване е правилната рецепта за контролиране на ситуацията с разпростраението на коронавируса и избягване на локдауна. Според него, ако достатъчно много хора се тестват и се карантинират носителите на вируса, останалите ще могат да живеят нормално.

Тази стратегия обаче не се приема еднозначно. Досега не е доказано, че масовото тестване води до намаляване на броя на заразените. Това становище се поддържа от Гюнтер Вайс, ръководител на клиниката за вътрешни болести към Медицинския университет в  Инсбрук и член на Консултативния щаб към здравното министерство. Пред  Дер Щандард той изразява съмнение, че тестването има голям принос в борбата с пандемията. В подкрепа на неговото становище са и данните от последните седмици, в които новите случаи на коронавирус непрекъснато се увеличават (виж таблицата).

Слабости на тестването

Като най-голяма слабост на сегашните тестове проф.Вайс посочва тяхната чувствителност или ограничена способност да „хващат” вируса. Тази слабост е особено изразена при използваните бързи антигенни тестове. Те дават позитивен резултат, когато количеството вирус достигне едно сравнително високо ниво в тялото. „Това означава, че едно заразено лице може да има негативен тест, но ден-два по-късно вече да е заразно”, коментира професорът пред австрийската медия.

Правителството непрекъснато обяснява, че хората трябва да се тестват преди да отидат на фризьор, на ресторант, да се срещнат с приятели. От една страна, така наистина се индентифицират асимптомните носители на вируса. От друга страна обаче негативният моментен тест дава на хората фалшива сигурност и те се държат по-безотговорно. „Когато някой се разхожда в топъл следобед по канала на Дунава, разминавайки се с хиляди хора, не му помага особено направеният преди това тест”, споделя опасенията си проф.Вайс.

Подвеждаща свобода

По ред причини институтът „Роберт Кох” в Германия, Европейският център за контрол на болестите, а и други институции не поставят масовите тестове сред препоръчителните средства за ограничаване разпространението на пандемията. Опитът на Южен Тирол е добър пример за малкото влияние, което такива практики имат върху контрола на пандемията. През ноември в северната италианска провинция бе проведено масово тестване, в което са взе участие близо 65% от населението. Това обаче не е доведе до значителен спад в броя на случаите в сравнение с другите провинции, в които са тествани по-малко хора. Според микробиолога и биостатистик Пьотър Тимосчук, който работи в Италия,  класическите мерки като носене на маски, миене на ръце, намаляване на контактите и спазване на отстояние работят по-добре от масовото тестване. В същото време пред  Дер Щанадрт той подчертава, че докато масовото тестване в Южен Тирол е било еднократно, то в Австрия става дума за дълготрайна стратегия, което при всички случаи е по-разумно и смислено. Тимосчук обаче също поставя под съмнение ефикасността на антигенните тестове като оръжие срещу пандемията.

Дял на позитивните антигенни тестове спрямо общия брой на заразявание в Австрия по седмици източник: corona-ampel.gv.at/

Все едни и същи хора на опашката

Петер Климек от Complexity Science Hub посочва още един проблем, свързан с масовото тестване. На практика в пунктовете за тестване отиват едни и същи хора, които така или иначе са дисциплинирани и спазват мерките. Това значително намалява вероятността да бъдат открити нови случаи. В Доклада за оценка на епидемиологичната обстановка в Австрия към 04.03.2021 г. на здравното министерство се посочва, че за статистиката е известен само броят на тестовете, но не и броят на хората, които са ги направили. Повишеният брой на тестовете има незначителен дял при регистрирането на  повишения брой на новите случаи с Ковид 19.

Опитът от училищата също поставя под съмнение ефикасността на масовото тестване. От около 1,4 млн. теста, направени през последните седмици, са открити 1 247 позитивни случаи сред учители и ученици (1/4 от тях са без симптоми). През есента при теста с гаргара, който е значително по-чувствителен, бяха засечени повече положителни теста. Това навежда на мисълта, че „цедката” на бързите тестове е твърде свободна и много от реално заразените остават неоткрити.

В същото време това тестване изисква огромен логистичен и финансов ресурс, имайки предвид, че за училищата са нужни близо 1,8 млн. теста и трябва да се създадат условия за тестване на 126 000 учители в цялата страна.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Много тестове и много заразени

Ако масовото тестване е най-важното оръжие срещу разпространението на заразата, защо броят на заразените продължава да расте? Логиката, че повече тестване води до откриване на повече случаи не е съвсем приложима, защото едва 10 до 15 процента от новите случаи са засечени чрез този вид тестване. Това сочат данните от февруари на Комисията, която следи степента на разпространение на заразата в отделните австрийски комисии.

Според проф.Освалд Вагнер тази стратегия щеше вече да е дала положителни резултати, ако не се бяха появили новите мутации, които са много по-заразни. В момента повече от 2/3 от новите случаи са на британския щам.

По-добре от нищо

Проф.Вагнер е съгласен, че масовите тестове имат своите слабости. Използването на антигенния тест „пропуска” носители на заразата, макар че при новите по-чувствителни тестове става дума за не повече от 5 до 10 процента. По-големият проблем според него е, че се тестват едни и същи хора. Затова и той поддържа идеята за задължително тестване на някои работни места.

Според други експерти, ако изискването за негативен резултат от тест бъде въведено като входен билет за заведение или културно мероприятие, това ще бъде стимул за повече хора да се отправят към пунктовете за тестване.

Проф.Вайс обаче е на мнение, че стриктното проследяване контактите на заразеното лице е по-смислената стратегия, в която трябва да се инвестират средства. Анализът на клъстърите на заразата е изключително важна информация, която би могла да предотврати появата на втора вълна на епидемията след разхлабването на мерките за сигурност” – това беше и мнението на здравния министър Рудолф Аншобер през май 2020 г.


Как се разпространява заразата с коронавирус в Австрия? Училищата и общественият транспорт – най-малко опасни


При всичките си слабости обаче масовото тестване е една от стъпките в овладяването на пандемията. Тестовете са лесно проследими, преброими и видими. Както казва американският вирусолог Антъни Фаучи „нека не правим перфектното враг на доброто”. Перфектно еднозначно решение  в случая няма. Затова и правителствата се стремят да прилагат различни средства с надеждата, че ако не по отделно, то поне заедно тези средства ще проработят. За съжаление в техните решения все по-често прозират икономически вместо здравни интереси.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации