10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИмунизационната стратегия на Австрия не предвижда предимства за ваксинираните

Имунизационната стратегия на Австрия не предвижда предимства за ваксинираните

-- Реклама --

„ Важно е хората да стигнат до ваксината, а не тя до тях”, пише в стратегията на Австрия за имунизация на населението срещу Ковид 19

Европейският съюз е поръчал общо 1,5 млрд. дози ваксина, от които 16,5 млн. ще бъдат за Австрия. Алпийската република е заявила определени количества от вече одобрената в ЕС ваксина на BioNTech/Pfizer, Moderna (очаква одобрение в средата на януари), Astra Zeneca/Oxford, както и няколко други компании, чиито продукт е все още в процес на разработка.

На 27 декември символично и в Австрия бе даден старт на имунизационната кампания. Поставянето на ваксина е изцяло доброволно, а разходите за това се поемат от държавата.

Още в края на ноември австрийското правителство  подготви програма за имунизиране на населението срещу Ковид 19. Целта е да се гарантира достъп до доказана, ефективна и одобрена ваксина на всеки, който иска да бъде ваксиниран.

В официално публикуваната национална стратегия ясно са дефинири

целите ѝ:

  • Намаляване на натоварването в болничните заведения, спад на тежките случаи и смъртността.
  • Защита на заетите в здравеопазването и важни инфраструктурни области (работещите в сферата на обслужването, детски градини, училища, обществен транспорт, полиция).
  • Постепенно връщане към нормален обществен живот.

Без предимства за ваксинираните

Постигането на тези цели би било възможно, ако 60-70% от населението се ваксинира. Според проучване на Галъп от началото на декември 22% от запитаните категорично ще се ваксинират, а 27% заявяват съгласие. Сред най-широко дискутираните въпроси е как ще се осигури по-широка подкрепа за ваксинацията. Въпреки че в медийното пространство се разискват  варианти, включващи предоставянето на различни стимули за ваксинираните или пък налагането на санкции за отказалите, от самото начало правителството на Себастиан Курц категорично застъпва становището, че имунизацията ще бъде изцяло доброволна. Само преди ден здравният министър потвърди, че не се предвижда въвеждането на стимули, за да се насърчат хората да предприемат тази стъпка. „Нямаме никакъв план за това”, заяви той пред австрийските медии. На въпрос как правителството възнамерява да мотивира повече хора да се ваксинират, той отговоря: „Не предвиждаме никакви строги мерки или санкции, свързани с имунизацията. Ще разчитаме на честна информация”. Според здравния министър за привличането на колебаещите се от полза е само едно:

„Разяснения и информация”.

Това становище е заложено и в приетата стратегия, която ще се следва в предстоящите месеци.

В нея се подчертава, че засега на имунизацията не може да се гледа като единствено възможно решение. Все още има много въпроси, свързани с ваксините, чиито отговори тепърва предстои да се дадат. Не е ясно дали ваксината ще предпазва само от разболяване или ще защитава и срещу пренасяне на заразата. Отворен е и въпросът колко дълго ще трае даваната защита. На практика това означава, че мерки като спазване на дистанция, носене на маски и дезинфекция още дълго ще бъдат част от ежедневието. „Важно и необходимо е очакванията на населението да се базират на факти и прозрачна информация и да не се обещава, че ваксинацията ще доведе до незабавно възстановяване на нормалния живот”, се казва още в документа.


Австрия приема план за имунизация на населението срещу Ковид 19


За постигането на по-висок процент имунизирани правителството ще разчита на широка информационна кампания, която трябва да изгради доверие сред населението. „Ваксината трябва да достигне до хората, а не хората до ваксината”.

ваксинация в Австрия
източник BMSGPK

Приоритети и фази

В стратегията са предвидени три фази, обхващащи три различни групи от населението. Според Аншобер в процеса на работа е възможно да настъпят промени в някои детайли в зависимост главно от това кога ще бъдат одобрени и останалите ваксини, но най-важното остава – предимство имат рисковите групи.

Първата фаза, която започна на 27 декември, обхваща най-уязвимите – домовете за обгрижване на възрастни хора (целия персонал и обитателите) и медицинския персонал, работещ с рискови пациенти. Тя се предвижда да се случи през първите два месеца на 2021 година и за нея са заделени 1,2 млн.ваксини. Имунизацията ще се осъществява на място в самите домове за възрастни хора и болниците от специалисти. При необходимост ще бъдат създадени и специални мобилни екипи.

Втората фаза е за останалите възрастни хора (над 65 години) и персонала във важни инфраструктурни области (работещите в полицията, здравната, съдебна и образователна система, в търговската мрежа система, транспорта). Тя трябва да бъде реализирана в периода март-април с 2,5 млн.ваксини.

Третата фаза ще предостави възможност на всички останали желаещи да получат ваксина.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Целта на приоритизирането е ограничените количества ваксини да достигнат първо до най-нуждаещите се от защита и да бъдат разпределени справедливо и етично, както и да се облекчи здравната система и да се намали смъртността.

Към 29 декември 2020 г. броят на починалите от Ковид 19 в Австрия надхвърли 6 000.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации