14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОтменя се разходка с екскурзоводката Диана Пиперова из манастира Клостернойбург

Отменя се разходка с екскурзоводката Диана Пиперова из манастира Клостернойбург

-- Реклама --

Поради въведените извънредни мерки от австрийското правителство във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса в страната, музеите са затворени, а събиранията на хора на едно място са силно ограничени. Поради тази причина планираната за 22 март разходка с екскурзоводката Диана Пиперова в манастира Клостернойбург се отменя. 

Надяваме се, че след като се върнем към нормален ритъм, ще можем отново да ви предложим този изключително интересен маршрут.

Само на десетина километра на северозапад от Виена се намира един от най-старите и най-значими духовни центрове не само в Австрия, но и в Европа. Августинският манастир Клостернойбург съществува без прекъсване повече от 900 години и до днес е важно средище на религиозния, културен и икономически живот в региона. В красивите зали на комплекса са изложени ценни образци на средновековното изкуство, а в избите под земята се намират стотици бъчви, в които отлежава манастирското вино. Как е създаден манастирът, с какви легенди е обвита историята му, каква е била съдбата му през вековете, какви уникални богатства пази в съкровищницата си, как се произвежда вино? На тези и много други любопитни въпроси ще потърсим отговор по време на разходката ни с екскурзоводката Диана Пиперова.

Из апартаментите на Карл VI, които могат да се разгледат само при Големия тур

Предлагаме ви да направим заедно големия тур, който ще ни даде възможност да надникнем в частните апартаменти на Карл VI, да се полюбуваме на фреските на Даниел Гран в Мраморната зала, на красивата барокова църква, на изящни предмети на изкуството и църковна утвар.

Фреските на Даниел Гран в Мраморната зала

Ще спрем в захлас и пред най-голямата ценност на манастира – Вердюнския олтар, завършен през 1181 г. от Николаус фон Вердюн. Той се състои от 45 позлатени медни плочки, на които са изрисувани сцени от живота на Адам, Ной, Авраам, Исус и е не само ювелирен образец на  художествено майсторство, но и доказателство за завидните технически познания на неговия създател.

Вердюнския олтар

Предлагаме ви да се срещнем в неделя, 22 март в 11.30 ч. пред входа на манастира.

След края на разходката може да опитате манастирските вина, да се разходите из калдъръмените улички на градчето или парка на манастира.

Разходка с екскурзовод из манастира Клостернойбург

Място на срещата – централния двор

КОГА: 22 март 2020 от 11.30 ч.

КЪДЕ: входа на манастира

Цена: За възрастни – 15 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро)

Входът за манастира и Големия тур струва 14,00 евро, които се заплащат допълнително. За деца до 18 години – 9,50 евро. Намаление за пенсионери няма, не се приема Kulturpass.

Разходката ще бъде с продължителност около два часа.

Приятели, ще сме благодарни на предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net  или телефон 0650 5311792. Това ще ни помогне да подсигурим достатъчен брой слушалки.

Как се стига до манастира Клостернойбург?

До Клостернойбург може да стигнете с кола или с обществен транспорт от Виена.

От последната спирка на линия U4 Heiligenstadt с автобус 400 или 402 до спирка Klosterneuburg Stiftsgarten и оттам пет минути пеша до манастира.

От спирка Spittelau на U6 с бързия влак S40 (посока Тулн) до гарата Klosterneuburg-Kierling и оттам около 15 минути пеша до манастира.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации