5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПървите предварителни резултати в Австрия сочат убедителна победа на партията на канцлера...

Първите предварителни резултати в Австрия сочат убедителна победа на партията на канцлера Курц (ÖVP)

-- Реклама --

избори за Европарламент, Австрия

Точно в 17.00 ч. местно време избирателните секция в Австрия затвориха. До окончателното приключване на изборите за Европейски парламент във всички държави-членки на ЕС не могат да бъдат обявени официални резултати, но австрийските медии вече публикуваха първите предварителни данни.

Проучване на SORA с подкрепата на независими експерти от ARGE Wahlen и Петер Хайек, направено сред  5 200 гласоподаватели сочи убедителна преднина на Народната партия на канцлера Себастиан Курц (ÖVP). Тя е и единствената партия, която отбелязва значителен ръст от +7,52% спрямо предишните европейски избори от 2014 г. Ако тези резултати се запазят, ÖVP ще има 7 свои представители в бъдещия Европейски параламент.

С най-голям интерес се следяха резултатите за партията на Хайнц-Кристиан Щрахе. След скандала Ибицагейт  очакванията за значителен срив обаче поне засега не се оправдават. Спадът в гласовете е – 2,22%. Със своите 17,50% Партията на свободата (FPÖ) заема твърдо трето място и ще изпрати в Брюксел трима депутати. От друга страна, партията имаше амбицията да подобри представянето си и дори на измести Социалистическата партия от второто място.

Социалистическата партия SPÖ няма особена промяна в резултата спрямо изборите от 2014 г. и запазва твърдо второто си място. Тя ще разполага с петима депутати в Европейския парламент.

графика АПА

Една от големите изненади на тези избори в Австрия е завръщането на Зелените. След големия срив на националните избори, довел до пълната загуба на депутатски места в австрийския парламент, сега партията се завръща убедително, печелейки 13,50% от гласовете, които и осигуряват две депутатски места. С един депутат в Европейския парламент ще присъства и партията NEOS.

Тези избори показаха и висока избирателна активност сред населението. За първи път от 1996 г. насам повече от 50% от имащите право на глас са отишли до урните, за да гласуват.

Въпреки че удържа важна победа на тези избори, тежките времена пред младия канцлер Себастиан Курц не свършват до тук. Още в понеделник той трябва да се изправи пред депутатите в Народното събрание, за да разбере дали поисканият вот на недоверие ще бъде успешен или не.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации