12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалокултуракнигаДве антолигии на българската литература ще бъдат представени в БКИ"Дом Витгенщайн"

Две антолигии на българската литература ще бъдат представени в БКИ“Дом Витгенщайн“

-- Реклама --

Сборниците „Пеещо дърво” (поезия) и „Иде ли?” (проза), представящи най-доброто от българската литература, са издадени от издателство „Български писател” през ноември 2018 г. по повод 105-годишнината на Съюза на българските писатели. Те ще бъдат официално представени на българската общност в Австрия на девети април 2019 г. в БКИ“Дом Витгенщайн“.

Антологиите са побрали 515 поети и 220 белетристи  – от Христо Ботев и Иван Вазов до съвременни автори. Тази панорама издига до особена ценност двата тома по отношение на опознаването на дълголетните процеси в литературата и ги прави особено подходящи за ученици, студенти, преподаватели, както и за всички родолюбиви българи по света.

В събитието ще участват:

Боян Ангелов – поет, литературен критик, председател на СБП, директор на издателство „Български писател” и отговорен редактор на двата тома. Автор е на 25 стихосбирки и на 13 литературно-критически сборници и монографии. Носител на множество национални награди, сред които са „Захарий Стоянов”, „Никола Фурнаджиев”, „Слав Хр. Караславов”, „Христо Смирненски”; негови творби са преведени на 18 езика.

Анжела Димчева – поетеса, журналист и литературен критик, редактор на тома с проза „Иде ли?”. Автор е на 7 книги: поезия, лирични фрагменти и литературна критика. Две нейни книги са преведени и издадени в Украйна, отделни нейни творби са публикувани на 13 езика. Носител на 7 награди за поезия, както и „Златно перо” на Съюза на българските журналисти.

Павлина Павлова – поетеса и белетристка, член на УС на СБП. Автор е на 63 книги. Носителка е на Националната награда „Калина Малина“ (2013) и на няколко Европейски награди за поезия, връчвани от Центъра за европейска култура „Алдо Моро“ (Италия). Най-новите й книги са: романът „Спартак – гладиаторът” и биографчно-философската летопис „Петър Дънов – спасителят”, които са хитови заглави от последните две години.

Емилия Казакова е родена в София, тя е завършила Нов български университет. Работи като дизайнер в издателство „Български писател” повече от 10 години. На нея дължим естетическото оформление на книгите, които ще имате възможност да разгледате и да си купите.

Представяне на антологии на българската литература

КОГА: 9.04.2019 г. (вторник) от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18, Виена 1030

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации