-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИнформация за участието на българите в Австрия в изборите за Европейски парламент

Информация за участието на българите в Австрия в изборите за Европейски парламент

-- Реклама --

избори за Европарламент, Австрия

Във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26 май 2019 г., Посолството на Република България в Австрия информира българите в Австрия за някои законови изисквания за провеждане на избори в чужбина.

Подаване на заявления за разкриване на избирателни секции

Съгласно разпоредбите на Избирателния кодекс избирателни секции в държавите-членки на Европейския съюз, се образуват по право в сградите на дипломатическите или консулски представителства и в други населени места, за които са постъпили не по-малко от 60 заявления по реда на чл. 14, ал. 2 от ИК. Посолството във Виена вече предприе съответните постъпки пред властите на Република Австрия, за да  бъде предоставено дипломатическо разрешение за разкриване на избирателни секции освен във Виена в сградите на: Посолството, Швиндгассе № 8, 1040 Виена,  Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации, на Рехте Вийнцайле № 13, 1040 Виена, в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, „Паркгассе“ № 18, 1030 Виена, и в населените места Линц, Грац, Залцбург, Брегенц и Инсбрук. Разкриването на избирателни секции в другите населени места, освен Виена, ще бъде възможно само при проявена от страна на българските граждани активност да се регистрират електронно на електронната страница на Централната избирателна комисия /ЦИК/ или да подадат лично или изпратят по пощата на адреса на посолството четливо и коректно попълнено заявление до 30.4.2019г. Регистрационната форма на страницата на ЦИК може да попълните ТУК.

Ето и утвърдения от ЦИК Oбразец на заявление за гласуване в секция извън страната. В Консулската служба на Посолството можете да подаде лично заявленията си, като ги попълните на място. Ако оставите телефон за контакт, посолството ще се свърже с Вас в случай на неясно попълнено заявление (особено нечетливо или непълно ЕГН и номер на личната карта ) за повторно попълване.

До 30.4.2019г. имате право да отправяте предложения до посланика за разкриване на избирателни секции в нови населени места, в които до сега не е имало избирателна секция, но само при наличието на постъпили достатъчен брой – най-малко 60 заявления на сънародници, които са изразили изрично желание да гласуват на посоченото място. Тези предложения ще бъдат препратени от посолството на ЦИК, която ще вземе решение въз основа на териториалното разпределение на българската общност и отдалечеността на избирателните секции на територията на Австрия.

Кандидатури за членове на СИК

Във връзка с организацията на изборния ден, Посолството набира кандидатури за членове на СИК. В случай, че желаете да участвате в работата на секционните избирателни комисии, можете да изпратите е-мейл до Посолството на адрес: politic4@embassybulgaria.at, като посочите: три имена, ЕГН, образователен ценз, предишен опит в избори, телефон за контакт и е-майл адрес за кореспонденция. Посолството ще разчита на активността на българите по места относно поддържане на контакти помежду им,  с местната администрация, за отправяне на предложения за подходяща зала за провеждане на изборите, транспортиране на кабините за гласуване, мобилен интернет и друга техника.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации