9.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностФотоизложба разказва личните истории на българи, спасени чрез белодробна трансплантация във Виена

Фотоизложба разказва личните истории на българи, спасени чрез белодробна трансплантация във Виена

-- Реклама --

Фотоизложба „Дари живот“, посветена на спасяването на живота чрез донорството и трансплантациите, ще бъде открита на 27 март от 18.30 ч. БКИ“Дом Витгенщайн“ във Виена

Мисията на изложбата е да насърчи  донорството като най-висш хуманен акт, който спасява човешки живот, както и да покаже, че всеки от нас може да бъде спасител. С едно-единствено съгласие за донорство от един човек могат да бъдат спасени до седем човешки живота. Експозицията е съчетание от художествена и документална фотография. Част от кадрите показват работата на трансплантационните центрове в България, както и личните истории на българите, спасени чрез белодробна трансплантация от екипите на  Университетската болница във Виена.

Подобна изложба се организира за първи път в Българския културен център „Дом Витгенщайн“ от Българското общество на белодробно трансплантираните пациенти.

Със свои фотографии участват едни от най-добрите български фотографи, сред които Александър Николов, Бойко Йорданов, Живко Жеков, Милан Христов, Нели Гаврилова, Роси Вучева, Розалия Тренчева, Соня Колчакова, Соня Станкова и др.

Сред поканените гости са видни общественици, които в компанията на пациенти и лекари трансплантолози ще изразят подкрепата си към идеите на хуманизма, човешката солидарност и милосърдие.

Допълнителна информация: Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и има за цел  да привлече вниманието на обществото към насърчаване на  донорството в България и Европа.

Това е много сериозен проблем, защото голяма част от пациентите, очакващи трансплантация, не достигат до животоспасяващата операция поради липса на достатъчно донори.

Кампанията „Дари живот“ Сдружението разгръща в посоките на медийно въздействие, документално-художествени изложби, като и литература и комикси, адресирани към подрастващите. В тази си дейност Сдружението се опира на подкрепата, която оказват българските държавните институции в лицето на Министерството на здравеопазването и Агенцията по транслантация.

Мащабен проект на кампанията „Дари живот“  е изграждането на паметници-чешми на донора. Целта е изграждането на тези чешми да се превърне в общонационална кампания и те да се появят във всеки български град.  До този момент, с помощта на частен дарител такива паметници-чешми на донора са изградени в София и Пловдив.

А за тази година с финансовата подкрепа на Народното събрание, предстои откриването на чешми и в градовете Димитровград, Плевен и Велико Търново.

Съобщение на Сдружението на пациентите

с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации