Der Standard: Българската министърка на правосъдието се оттегля от поста

23. март 2019 | By | Reply More

Цецка Цачева ще бъде изкупителната жертва в скандала с покупката на евтини жилища, коментира австрийското издание

Българската министърка на правосъдието Цецка Цачева напуска поста си. Повод за оставката ѝ е спорна покупка на жилище в столицата София на значително по-ниска цена от нормалната. Това пише австрийският вестник Der Standard, позовавайки се на Българското национално радио.

В същата жилищна сграда в един от най-реномираните столични квартали жилище има и заместник-председателят на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Както показа журналистическо разследване през седмицата Цачева и Цветанов са придобили жилищата на значително по-ниски цени от пазарните, продължава изданието.

Министър-председателят Бойко Борисов е ядосан от скандала и заплашва с „решителни мерки”. Политическите наблюдатели в България смятат, че министърката на правосъдието ще бъде изкупителната жертва, докато Цветанов ще запази поста си във властта. Заместник-председателят на ГЕРБ е важна фигура за партията особено по време на избори. Скандалът с покупката на жилища идва в особено неподходящ момент за него, тъй като до изборите за Европейски парламент остават няколко седмици. И без това предварителните проучвания на общественото мнение показват, че ГЕРБ губи доверието на гласоподавателите. Близо два месеца преди европейските избори опозицията заздрави позициите на своите лидери, докато подкрепата за управляващата партия е паднала до 20%, коментира още Der Standard.

Tags: ,

Category: Бизнес, закони и политика, България, политика

Leave a Reply