5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоВечер на българската поезия от две различни поколения с Поли Муканова и...

Вечер на българската поезия от две различни поколения с Поли Муканова и Владимир Левчев

-- Реклама --

Владимир Левчев и Поли Муканова ще представят съвременна българска поезия в БКИ“Дом Витгенщайн“

Вечер на българската поезия Владимир Левчев и Поли Муканова

Владимир Левчев е роден през 1957 г., Поли Муканова през 1980 г. Колко различни са поколенията поети и какво ги сближава? Как се развива съвременната българска поезия? Какви са предизивикателствата пред хората на словото? Владимир Левчев и Поли Муканова ще четат свои творби и ще отговарят на въпроси на публиката на специална литературна вечер в БКИ“Дом Витгенщайн“. Ще бъдат представени и преводи на стиховете на немски език от Томас Хюбнер.

Владимир Левчев е известен български поет, писател и преводач. Издал е множество стихосбирки в България. Последните две са „Марс“ (2018) и „Любов на площада“ (Избрани стихотворения 1980-2018), както и четири стихосбирки в САЩ, една в Италия и една в Македония. Негови стихове са превеждани на 15 езика. На немски е превеждан от Thomas Hubner. Автор е на три романа, две книги с есета, преводи на избрани стихотворения на Т.С. Елиът, Алън Гинзбърг, Стенли Кюниц, поемата Бхагавадгита (в сътрудничество) и др. Издавал е нелегално преди 10 ноември 1989 г. забраненото тогава списание „Глас“, бил е редактор за поезия в изд. „Народна култура“, зам.-главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на Свободно поетическо общество. Между 1994 и 2007 г. живее и преподава в САЩ, където заминава с Фулбрайтова стипендия. От 2007 е преподавател по литература и творческо писане в Американския университет в България.

Поли Муканова е българска поетеса и преподавател. Публикувала е в „Литературен вестник“, „Словото днес“, „Книжевно житие“ (Скопие), LiterNet, e-Lit, Public Republic, Grosni Pelikani, Litclub, в сборника Facecontrol (2005), в алманасите „Ах, Мария“ (2009) и „Културна палитра“(2012, 2014), в антологията Кënga e Detit (на албански език), CRONICA, Carmina Balcanica, DIOGEN plus и др. Автор е на поетичната книга „Мигове в кибритена кутийка“ (2009) и на есеистичния сборник Amor Fati: фрагменти (2012). Поетичната й книга „Мидите имат две страни“ (2016) е наградена от Националния конкурс „Помощ за книгата“ към Министерство на културата. Участвала е в международни поетични фестивали. Поезията ѝе превеждана на английски, немски, албански, румънски, испански и македонски език. Носителка на втора награда от международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ (2014).

КОГА: 17-и януари (четвъртък) от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18
Галерия Партер, зала 1
вход свободен

Повече за събитието може да научите ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации