3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоисторияВиена за ценители: С екскурзовод научихме много за Императорската крипта

Виена за ценители: С екскурзовод научихме много за Императорската крипта

-- Реклама --

Благодарим на всички наши приятели, които се присъединиха към нас, за да научим повече за Императорската крипта в църквата на Капуцините

Подробният, човешки и емоционален разказ на екскурзоводката Диана Пиперова ни разкри много от тайните на Императорската гробница

Императорската крипта, разположена в подземията на църквата на Капуцините в центъра на Виена, е създадена по инициатива на императрица Анна от Тирол. Нейният саркофаг и този на съпругът й император Матиас са първите, положени в гробницата през 1633 г. Оттогава в нея последен покой са намерили костите на 145 членове на Хабсбургската фамилия.

Компетентно и изчерпателно екскурзоводката Диана Пиперова ни преведе през историята на това уникално място, разраствало се във времето и превърнало се в своебразен музей на изкуството. Нейният човешки и емоционален разказ за съдбите на императори и императрици ни доближи до историческата епоха, в която те са живели и много от познатите ни вече факти придобиха други измерения. Единственият двоен саркофаг в гробницата е на Мария Терезия и нейния съпруг Франц Стефан I и така голямата любов, която ги е свързвала, продължава и след смъртта им.

В последната зала са саркофазите на престолонаследника и европейски политик Ото фон Хабсбург и съпругата му Регина.

Погребенията на императорските особи били добре планирани и винаги се спазвали строги обичаи. Понякога се налагало костите да бъдат премесвани в гробницата по-късно. Такъв е случаят с Регина – съпругата на престолонаследника Ото фон Хабсбург, погребана първоначално в замъка Хелдбург, Тюрингия. Понякога пък саркофазите са вадени, за да бъдат поставени на друго място. Така през 1940 г. по заповед на Хитлер тленните останки на Наполеон Франц Бонапарт са преместени в Париж и погребани в Дома на инвалидите.

Научихме още кои са малкото изключения на погребани в криптата личности извън императорската фамилия, както и кои членове на Хабсбургите не почиват там. Как са се изработвали саркофазите, как се развивала декоративната им украса през вековете, какви традиции се спазват при полагането им в криптата и още много други любопитни подробности и детайли ни станаха известни след разказа на обаятелната ни екскурзоводка.

През следващите месеци ни очакват още вълнуващи маршрути, затова – следете ни, за да не пропуснете.


Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации