21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоOбразованиеС цветя и песни започна новата учебна година в българското училище "Св.св.Кирил...

  С цветя и песни започна новата учебна година в българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена

  -- Реклама --

  По традиция на 15 септември меденият глас на звънеца оповести началото на новата учебна година и в българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена. За 26-ти път то отвори врати, за да посрещне своите ученици, които всяка година стават все повече. Близо 345 деца ще учат през учебната 2018/19 година в обновените помещения на учебното заведение. Най-голямо беше вълнението на първолаците, които за първи път ще разтворят буквар и ще започнат да учат букви на кирилица.

  Тържественото откриване на учебната година се проведе в БКИ“Дом Витгенщайн“, а специални гости на събитието бяха Н.Пр.посланик д-р Иван Сираков, постоянният представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена Светослав Спасов, директорката на БКИ“Дом Витгенщайн“ проф.Румяна Конева, консулът Ивайло Върбанов, Елена Мичева от българското училище в САЩ.

  Директорката на учебната институция д-р Ирина Владикова поздрави присъстващите и благодари както на проф.Конева за гостоприемството на института, така и на посланик Сираков за предоставените помещения. „Без новите стаи нямаше да можем да поемем всички желаещи да учат при нас, а аз не мога да преживея да върна дете, дошло да учи български език“, каза д-р Владикова.

  Тя пожела на малчуганите да бъдат любопитни и да не спират да изследват чудния свят на книгата. „Ще се радвам, ако родителите са наши съмишленици и ни помагат в трудната задача да обогатяваме децата с нови знания“. Тя пожела и на нарастналия екип от учители много търпение и вдъхновение в работата.

  учители, българско училище, Виена
  Учителският колектив на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена снимка Георги Марин
  посланик Иван Сираков
  Н.Пр.посланик д-р Сираков поздрави всички присъстващи гости с началото на новата учебна година

  За възпитаниците на българското училище във Виена ще се грижат Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Симона Захариева, Тодор Тодоров, Станка Александрова, Кристина Николова и Женислава Делчева. Заедно с тях в извънкласната дейност работят Барбара Лозанов, Мариета Кабова и Галя Милева.

  Н.Пр.посланик Сираков също поздрави учениците и припомни огромната роля на учителите в образователния процес.

  първокласници, българско училище Виена
  Първокласниците поздравиха присъстващите с песни и стихотворения. Снимка Георги Марин
  танцова група, българско училище във Виена
  Децата от танцовата група с ръководител Галя Милева показаха красотата на българския фолклор

  С песни, стихове и танци децата отбелязаха старта на новата учебна година. Д-р Владикова разлюля учебния звънец и обяви, че очаква учениците в класните стаи още в понеделник 17 септември. В края на празника малчуганите хапнаха вкусна питка и понесоха цветя пред паметника на Светите братя в двора на БКИ“Дом Витгенщайн“.

  Малки и големи ученици заедно с директорката на училището д-р Владикова поднесоха цветя на паметника на Св.св.Кирил и Методий

  Новости за учебна година 2018/2019

  Освен с нови помещения и по-голям брой ученици училището може да се похвали и с нови учебници. За първи път учениците от 1-ви до 4-ти клас ще могат да учат по учебници, специално създадени за българчетата в чужбина. Освен това екипът на училището планира да разшири извънкласните дейности като към фолкорните танци и курсовете по немски за възрастни и деца се прибави вокална група, кръжок по рисуване и традиции и обичаи. Особен акцент ще бъде клубът за четене, който засега е с работно име „Мама и аз четем“. Целта на начинанието е да се изгради и поддържа траен интерес в децата към книгата и да се работи целенасочено за пълноценно разбиране на текста и дълготрайно усвояване на знания.

  ____________

  Още по темата:

  Български училища в Австрия – прием и записване за новата учебна година

  Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата за успешното овладяване на чужди езици

  Ролята на родителите при отглеждане на деца в многоезична среда

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации