2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСлучаят "Фейсбук" - арогантност и лицемерие

Случаят „Фейсбук“ – арогантност и лицемерие

-- Реклама --

Трябваше да се разкрие злоупотреба с личните данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа, за да се повдигне сериозно въпросът за дейността на Фейсбук. Австрийският юрист и активист Макс Шермс води съдебни битки от седем години.

снимка AFP,AP

Текст Румяна Божинова

Скандалът с изтичането на данни от Фейсбук и изслушването на Марк Зукърбърг пред сенатската комисия във Вашингтон е в центъра на всички медии. Сякаш светът едва сега разбира каква опасност за личното пространство на отделния човек представлява социалната мрежа и как може да се използва събраната информация, за да се влияе върху мнението и поведението на обществото. Необичайно облечен в костюм и пристегнат със синя вратовръзка (цветът на Фейсбук) изпълнителният директор на компанията се извинява, изразява съжаление и обещава промени.

Във Виена Макс Шремс обаче е бесен на случващото се. Той е ядосан не само на Марк Зукърбърг и Фейсбук, но и на европейските власти и съдилища.


Кой е Максимилиан Шремс?


30-годишният австриец е първият човек, който поведе съдебна битка срещу Фейсбук за нарушаване неприкосновеността на личните данни. Още през 2011 г.

Като студент по право във Виенския университет Шремс прекарва един семестър в Калифорния. Във връзка с курсов проект, той изисква Фейсбук да му предостави цялата информация, която компанията има за него. Остава шокиран, когато получава 1 200 страници!

Съдебната епопея на Шремс започва с 22 жалби, подадени към ирландския Комисар за защита на личните данни през 2011 г., насочени срещу скандални действия на „Фейсбук“: пазене на информация дори за изтритите постове, съобщения, тагове; функцията за „разпознаване на лица“, нарушаваща правата на потребителите; чрез бутона „харесвам“, прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на хора, които дори не са регистрирани в социалната мрежа или се намират извън нейната страница; снимките, качени в социалната мрежа, са достъпни за всекиго благодарение на url-адреса си, независимо от това колко е скрит профилът на качилия ги потребител; не уведомява ползвателите за промени в политиките си; споделя информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

Съдът отхвърля всички жалби, Фейсбук не се притеснява, но прави значителни промени във софтуеръра си и подобрява защитата на лични данни.

След две години Шремс дава ход на 23-ата си жалба, според която Facebook няма право да прехвърля личните данни на потребителите си в САЩ въпреки разрешеното от ЕК споразумение за трансфер на данни Safe Harbour. Благодарение на този негов иск Европейският съд спира действието на това споразумение.

Макс Шремс, снимка rudebaguette.com

В началото на годината съдът в Люксембург излезе с решение по иск на Шремс, постановявайки, че той има право да съди Фейсбук пред австрийски съд, но няма право да води колективни дела срещу социалната мрежа.

„От три години насам „Фейсбук“ се бори със зъби и нокти срещу юрисдикцията на съдилищата в Австрия и загуби. Сега най-накрая можем да започнем делото. „Фейсбук“ ще трябва да обясни пред независим съд дали бизнес моделът му спазва строгите европейски закони за защита на личните данни. Това е голям удар за тях. За съжаление съдът не се възползва от случая най-накрая да установи възможност за колективни обезщетения в Европа, а върна топката в полето на законодателите“, коментира Шремс в писмено изявление след излизане на решението през януари.


Вече дипломиран юрист той е убеден, че Фейсбук от години е наясно, че злоупотребява с данните на потребителите и не спазва строгите европейски закони. Това са знаели и властите, занимаващи се със защита на данни, но никой не е взел насериозно предупрежденията на 23-годишния младеж и не е предприемал адекватни действия за прекратяване на нарушенията. Според него този случай „перфектно показва, че европейската защита на данни не функционира”.


Случаят с Cambridge Analytics не го изненадва. „Това е точно същият проблем, който дискутирахме в Ирландия преди седем години. Ако законите бяха приложени още тогава, сега нямаше да  сме отново в този дебат”, казва Шермс в интервю за Файнешъл Таймс в началото на април.

Трябваше ли да се стигне до установяването на пряка връзка между данни на потребителите, събирани във Фейсбук и американските избори и Марк Зукърбърг да застане пред американските сенатори, за да се обърне повече внимания на проблема? Австрийският активист за чисто лично пространство от години алармира институции на всички нива и въпреки частичните си победи не успя да накара обществеността и политиците да погледнат сериозно на проблема, засягащ  основно човешко право – правото на лично пространство.


Очевидно, проблемите на отделния човек стават значими едва, когато се засегнат и политическите интереси. Което означава, че към арогатността на корпорациите се прибавя и лицемерието на политиците.


Винаги ще има кръгове, заинтересовани от манипулирането на големи групи хора. Шремс не вярва, че един съдебен процес може да направи компаниите по-морални и отговорни, но е убеден, че съдът може да ограничи възможностите им за навлизане в личния живот на хората и най-вече да ги отучи от  поведение в стил „Ние сме Силиконовата долина, ние знаем какво е добре за другите.”

снимка Ройтерс

Като изпълнителен директор Марк Зукърбърг отлично знае какво и как се случва във фирмата му и затова изявлението му, че „Фейсбук е идеалистична и оптимистична компания” звучат фалшиво. Мъгляви и завоалирани са и общенията му да промени общите политики на компаниите и да осигури по-добър контрол на личните данни. Въпреки че Зукърбърг не отговори на всички въпроси на американските сенатори, борсите приеха представянето му за успешно и акциите на Фейсбук отбелязаха най-големия си дневен скок в последните две години.

Дали ще бъдат предприети конкретни действия или случаят постепенно ще заглъхне, предстои да видим. При всички случаи правилата на играта поне в Европа ще се променят с влизането в сила от 25 май на новите разпоредби за защита на личните данни (DSGVO).

Междувременно Макс Шремс създаде през ноември 2017 г. неправителствена организация NOYB (None Of Your Business), която има амбицията да се превърне в европейски център за дигитално право. Целта на проекта е да осигурява правна защита на хора, с чиито лични данни е било злоупотребено.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации