Кариерен форум „Австрийските фирми в България като работодател“

20. ноември 2017 | By | Reply More

Двустранният търговски обмен между България и Австрия  възлиза на 1,1 млрд. евро, сочи статистиката, като почти 2/3 от  този оборот се реализира от износа на алпийската република. Близо 350 австрийски фирми са разкрили свои представителства в България, а 30 имат и производствени мощности. Сред основните трудности, които те срещат в страната ни, е недостигът на квалифицирана работна ръка на българския трудов пазар.

По неофициални данни във Виена живеят повече от 15 000 българи, а българските студенти са сред най-многобройните чуждестранни групи в местните университети. Не са малко хората с образование и опит, които търсят възможности за реализация в България.

Пресечна точка между интересите на бизнеса и желанието на мнозина българи за работа в родината ще потърси Кариерният форум „Австрийските фирми в България като работодател“, организиран от Стопанската камара на Австрия съвместно със Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена. Целта на събитието е австрийски работодатели, развиващи дейност в България, да информират българи с опит в чужбина, вкл. студенти, за кариерните възможности в родината им.

Търговският съветник в посолството на Австрия в София Улрике Щрака ще запознае присъстващите с развитието на търговско-икономическите отношения между двете държави, а заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще представи актуална информация за пазара на труда в България. Участниците ще имат възможност за личен разговор с работодателите, с представители на Стопанската камара на Австрия, както и с представители на българските институции. Получавайки информация от различни гледни точки, всеки, който обмисля реализация в България, ще може да направи информиран избор.

Участие във Форума вече са заявили австрийски фирми като EVN, Raiffeisenbank, Palfinger.

Кариерен форум „Австрийските фирми в България като работодател“

КОГА: Четвъртък, 25.01.2018 от 9.00 до 13.00 ч.
КЪДЕ: Wirtschaftskammer Österreich | Saal 1 und 2 | Wiedner Hauptstraße 63 | 1040 Wien

Форумът е част от инициативите на Министерство на труда и социалната политика и Посолството на Република България във Виена да поддържат постоянна комуникация с българските общности в чужбина и да ги държат информирани за възможностите, които биха имали за реализация в България.
Събитието ще се проведе на немски език. 

Програма можете да видите ТУК

NB! Формуляр за регистрация можете да изтеглите ТУК

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, България, Виена, събития

Leave a Reply