Представяне на нова книга за българската общност в Австрия в БКИ“Дом Витгенщайн“

14. ноември 2016 | By | Reply More

В книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, том 2, авторите на отделните публикации търсят проявите на национална идентичност сред българите в Австрия. Книгата е посветена на поддържането на духовната връзка с родината и на популяризирането на българската култура и традиции в австрийското общество.

Web

Web

На 25 ноември т. г. в БКИ „Дом Витгенщайн“ от 18.00 ч. ще се състои представяне на книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, том 2, излязла от печат със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина. Проучването е резултат от международен изследователски проект започнал преди няколко години и осъществен от научен екип с представители на Института за български език и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, както и на Балканската комисия при ААН. Съставители на сборника са Ива Пенкова, завършила социология в Австрия с интереси в областта на миграционните изследвания и Владимир Пенчев от БАН.

Авторите на отделните публикации анализират различните мотивационни модели за трайно установяване или завръщане на сънародниците ни в родината, търсят проявите на национална идентичност и на транснационалност сред „второ поколение” българи на австрийска земя. Обърнато е внимание на част от сдруженията, основани от сънародниците, с акцент върху българските медии и тяхната интеграционна функция. Във втората част на книгата са публикувани интервюта на представители на българската общност във Виена и на ръководителите на българското посолство и БКИ „Дом Витгенщайн”, активно подкрепящи нашите сънародници и техните сдружения в инициативите, посветени на поддържането на духовната връзка с родината и на популяризирането на българската култура и традиции в австрийското общество.

Автори: Ива Пенкова, Владимир Пенчев, Елица Караенева, Елица Ценова, Доника Дренчева, София Кирилова, Ана Кочева, Мариана Лазарова, Нора Динчева, Мартина Йорданова.

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, България, история, книга, култура, събития

Leave a Reply