10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългария"Българско театрално студио"- Виена ще проведе прослушване за набиране на участници

„Българско театрално студио“- Виена ще проведе прослушване за набиране на участници

-- Реклама --

teather

Наскоро създаденото Българско театрално студио с ръководител Лина Гладийска-Георгиева, което функционира под егидата на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, ще проведе прослушване за набиране на участници.

КОГА: 16. октомври (неделя) от 18:00 до 20:00

КЪДЕ: в помещението на Българското училище „Св.Cв.Кирил и Методий „, Виена, Rechte Wienzeile 13, 1040 Wien.

Второ прослушване ще има отново в неделя на 30. октомври от 18:00 до 20:00 отново в помещението на Българското училище „Св.Cв.Кирил и Методий „, Виена, Rechte Wienzeile 13, 1040 Wien

В същото помещение ще се провеждат и занятията и репетициите на театралното студио.

Предвижда се периодичността на занятията да бъде веднъж в седмицата.

Срокът на обучение ще е от началото на октомври до края на май на съответната година, т.е. в продължение на седем месеца.

Желаещите да участват в театралното студио през този семестър следва да подготвят за прослушването кратък материал (в рамките на 5-6 минути), стихотворение, откъс от проза или монолог, както и показване на други умения, като песен, танц, акробатика и др., което е желателно, но не е задължително.

По време на обучението ще се акцентира на следните елементи:

– упражнения по техника на говора и правоговора

– упражнения по двигателна култура на сцената, така нар. сценично движение, включително пластика, ритмика

– занятия по сценична етика

– упражнения за овладяване на вниманието и концентрация на сцената, премахване на сценичното напрежение и овладяване на тялото

– вяра и наивност или да заиграем като деца в играта“театър“

– създаване на сценичен живот чрез упражнения, етюди, импровизации, работа с текст
– в края на периода, като резултат от обучението ще бъде осъществена театрална постановка, която ще бъде играна на сцена пред публика.

Месечният членски внос за възрастни е 40€, за студенти и ученици – 20€.

Първият месец от обучението е пробен и не се заплаща.

 

linaКратка творческа биография на Лина Гладийска-Георгиева:

 Завършила е НАТФИЗ“КРЪСТЬО САРАФОВ“ в класа на проф. Надежда Сейкова по специалност актьорско майсторство. След дипломирането си с ролите на Херо от „Много шум за нищо“ на Уйлям Шекспир, на Зина от „Чудаци“ на Максим Горки и на Тери Кларк от „Златния храм“ по романа на Уилям Голдман започва своята творческа кариера във Врачанския драматичен театър. След шест сезона се премества в Пазарджишкия драматичен театър „Константин Величков“. В продължение на 13 сезона в тези два театъра създава десетки образи, като нейни любими остават ролите на Мария-Апостолка от „Процесът против богомилите“ на Стефан Цанев, Мирандолина от едноименната пиеса на Карло Голдони, Графиня Орсина от „Емилия Галоти“ на Готфрид Лесинг, Теа Елфстед от“Хеда Габлер“ на Хенрик Ибсен, Жил Търнър от „Пеперудите са свободни“ на Леополд Герш и лисицата Елвира от“Приключения опасни със герои сладкогласни“ на Недялко Йорданов.
Има няколко запомнящи се роли в български игрални филми – на Аспасия в телевизионния сериал „Капитан Петко Войвода“ на режисьора Неделчо Чернев, на Галя Кралева във филма „Птицата“, посветен на 120 годишнината на Дора Габе.

От 1991 г. Лина Георгиева- Гладийска живее във Виена и е култур-референт на Българската културно-просветна организация“Кирил и Методий“ като в периода 1991-2001 е художествен ръководител на българският студентски театър към организацията. Прекратяването на дейността на студентския театър бе предизвикано от липса на помещение за репетиции след 2001 г.

Лина участва в няколко театрални проекта, създадени в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“. В съвместния спектакъл „Офензихт“ на режисьорския тандем Борислав Петранов – Стефан Флеминг, в „Черни очи за случайни срещи“ на Любомир Пеевски в ролята на Деспина в партньорство с актрисата Десислава Урумова. Следват моноспектакълът „Няма страшно“, специално написан за нея от авторката Анна Петрова и „Още едно питие, моля“ от същата авторка в ролята на Красивата.

Понастоящем Лина Гладийска-Георгиева ръководи детската театрална група към Българското училище и е член на ръководството на Българската културно-просветна организация-Виена.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации