16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите в чужбина отново остават без отделен избирателен район

Българите в чужбина отново остават без отделен избирателен район

-- Реклама --

Българският парламент прие задължителното гласуване

izbori

Задължително гласуване, референдуми в различни дни от изборите и отпадане на предложението за отделен избирателен район „Чужбина“ са трите основни промени, които бяха приети от парламента днес по време на гласуването на Избирателния кодекс.

Без отделен избирателен район за българите в чужбина

Въпреки че на комисия бе решено българите, гласуващи в чужбина, да бъдат обособени в отделен избирателен район, в пленарна зала предложението бе отхвърлено след кратки дебати. Идеята сънародниците ни зад граница да имат възможност да упражняват преференциален вот и да избират 4 свои народни представители се обсъждаше дълго време и бе част от предложенията на вносителите. В зала обаче повечето депутати, както от мнозинството, така и от опозицията, гласуваха за отпадането на това предложение, а само няколко независими депутати и представителите на Реформаторския блок гласуваха „против“.

Поправката беше отхвърлена с гласове на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, АБВ, „Атака“ и БДЦ. Така българите в чужбина ще продължат да гласуват само за партия, но не и за листи, а гласовете им ще се преразпределят в страната.

„Има някаква бясна сделка в парламента по Изборния кодекс. Имаше принципно разбиране да се отдели 32 МИР „Чужбина“ за всички българи зад граница. Дори правна комисия реши да е с 4 мандата, макар че според броя гласували трябва да е с 8 мандата. Сега ДПС и БСП предлагат това създаване на нов избирателен район да отпадне и… ГЕРБ ги подкрепя“, каза след гласуването независимия депутат Георги Кадиев, цитиран от в.“Банкер“.

Отхвърлянето на идеята за създаване на отделен избирателен район за българите в чужбина отново демонстрира липсата на последователна и адекватна политика на държавата спрямо българите зад граница.

Гласуването вече е не само право, но и задължение на българските граждани

След дебат, който продължи повече от 2 ч., парламентът прие задължителното гласуване със 109 гласа „за“ от ГЕРБ, ПФ, АБВ и части от РБ и БДЦ.

Парламентът отхвърли предложението на ДПС след текста „гласуването е задължително, извършва се лично и представлява изпълнение на гражданския си дълг“ да се добави „като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува.“ От партията обявиха още по време на дебатите, че ще сезират Конституционния съд заради задължителното гласуване.

Остава въпросът как ще се проследи вотът на българите в чужбина след като никъде няма списъци с техните имена и адреси.

Припомняме, че в Австрия, която е федерална република, задължителното гласуване отпада окончателно през 2004 г. и вече не се прилага в нито една провинция.

Референдуми и избори – вече в различни дни

Предложението на Михаил Миков и БСП референдумите да не се провеждат в един и същ ден също беше прието (със 115 гласа „за“ от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, 11 „против“ от Реформаторския блок и 12 „въздържал се“) и така очакваният референдум на Слави Трифонов със сигурност няма да може да се проведе заедно с президентските избори през септември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации