7.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарските училища в чужбина

Българските училища в чужбина

-- Реклама --

Държавната политика по отношение на българите в чужбина е свързана със съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница и на националната, културна и духовна идентичност на всички български граждани по света, с опазване на етнокултурната самобитност на българите и българските общности в чужбина. Затова и наскоро се появи kарта в интернет, отразяваща местоположението на всички български училища в чужбина. Тя беше публикувана на страницата на Министерство на образованието и науката. Голяма част от изобразените там училища са подпомагани от МОН по програмаРоден език и култура зад граница. Защото запазването и процъфтяването на българския дух по цялата земя е наша обща грижа. Автор на интерактивната карта на българските училища зад граница е учителката Илиана Илиева-Дъбова, БНУ “Св. Седмочисленици” гр. Тарагона, Испания. Картата може да намерите ТУК.

Текст Илиана Т. Илиева-Дъбова

Screen Shot 2015-11-04 at 11.52.42

Наближава Денят на народните будители.

Из главата ми започват да щъкъркат разни мисли …. колко човечни и колко велики са будителите ни; какви Човеци са били, не просто хора, а Човеци; делото им в историята ли остава или има свое продължение и в наши дни …

Съременни будители има и днес. Нацията ни има нужд от тях – учители, писатели, поети, актьори, журналисти, общественици …

Трудно е да се съхранява българщината в странство…

Все си мисля за онези умни и трудолюбиви българи, които са получавали образованието си в най-реномираните университети и са се завръщали в родината – да преподават, да рисуват, да изобретяват… да полагат своя труд в полза на българския народ и държава.

Едни скромни огнища на родния дух в чужбина са неделните школА.

Колко са? Къде се намират? Колко деца се обучават в тях? Колко учители всяка седмица не бързат, а летят към класните стаи – в истински училища, в културни центрове, в сгради на църковни настоятелства, в частни къщи… Колко са?

Ако някой – родител, журналист, учител или просто някой българин родолюбец – реши да потърси неделно училище в района, в който живее, трябва да се лута из нета или из документите на МОН.

Да се създаде световна карта на българските училища е нелоша идея.

Ще послужи на много хора.

Ще видим колко са училищата в чужбина.

Ще се опознаем по-добре.

Ще си сътрудничим по-успешно.

Ще браним българския дух.

Ще съхраняваме не само спомена за великите наши предци, но и ще се стремим да палим искрата на знанието за България у малките душички, които идват в неделя с чистите си сърчица и широко отворени умове.

Защото българският род ТРЯБВА да оцелее.

И да се съхрани и предаде българският дух от поколение на поколение.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации