14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските медии отразяват трагичния инцидент на българo-турската граница

Австрийските медии отразяват трагичния инцидент на българo-турската граница

-- Реклама --

„Бежанец застрелян на българската граница“. С това заглавие водещи австрийски медии като „Ди Пресе“ и „Дер Щандарт“ отразяват към момента трагичния инцидент на българо-турската граница. 

migranti1„Между група бежанци и българските граничари се е стигнало до престрелка, при която един арабин е загинал“, съобщава „Ди Пресе„, позовавайки се на австрийската агенция АРА и DPA. Изданието пояснява, че група от 40 нелегални емигранти, всички мъже, някои от които въоръжени, са се опитали да преминат гарницата. По първоначални данни загиналият мъж е афганистанец. Инцидентът се е случил точно по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, на която се е обсъждало сътрудничесвотото на Турция с ЕС в рамките на стратегия за справяне с бежанската вълна и ускоряванетона визовата либерализация. Премиерът Бойко Борисов е напуснал заседанието, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск е заявил: „Това е още един агрумент за това колко важна е нашата дискусия.“

В същия стил е и информацията на вестник „Дер Щандарт„, който се позовава на същите източници.

Повече информация по случая предлага „Куриер„, цитирайки изказване на главния секретар на МВР Геогри Костов пред Българското национално радио. Изданието уточнява, че инцидентът се е случил близо до малкия граничен град Средец, където група от 50 афганистанци на възраст между 20 и 30 години е била засечена от трима гранични полицаи.Мъжете не са се подчинили на предупреждението да спрат, след което един от граничарите е произвел предупредителен изстрел във въздуха. Най-вероятно куршумът е рикоширал, в резулат на което един от афганистанците е бил ранен и по-късно починал. Според „Куриер“ Георги Костов последно е казал, че никой от мигрантите не е бил въоръжен, въпреки че според първоначалните коментари  някои от мигрантите са притежавали оръжие. Останалите мъже от групата са задържани за изясняване на случая. Това е първият смъртоносен изстрел на полицай, от началото на бежанската криза в Европа, подчертава австрийското издание. Иницидентът се е случил по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, уточнява „Куриер“.

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации