Вече познаваме Бургтеатър, кметството и парламента на Виена

20. април 2015 | By | Reply More

Трите известни сгради на Ринга са тясно свързани с австрийската история. Подробности за нея разказа екскурзоводката Диана Пиперова.

P1140048„От толкова години живея във Виена, минавал съм стотици пъти покрай Ратхауз, а едва сега видях статуята на върха на сградата.” Това сподели участник в неделната тематична разходка, посветена на Бургтеатър, кметството и параламента във Виена, потвърждавайки думите на Гьоте, че „човек вижда само  това, което знае”. Всички, които откликнаха на поканата на Меланж Булгарен, със сигурност вече ще се заглеждат в много повече детайли от красивите сгради на известния Ринг булевард.  Да ни зареди с нови знания и впечатления отново се погрижи екскурзоводката Диана Пиперова, която с много вдъхновение ни върна към времето на император Франц Йозеф.

Открит официално през октомври 1888 г., Бургтеатър е вторият по големина театър в Европа и най-важната театрална сцена в немскоезичния свят. С изрисуваните от Густав Климт тавани, великолепно мраморно стълбище и прекрасни орнаменти сградата е сред най-красивите постройки на Ринга. През 1925 г. в него се е разиграва и кървава сцена, свързана с българската история. На 8 май по време на пиесата „Пер Гинт” на Ибсен в ложа 2 на трети ранг проехтяват изстрели – Менча Кърничева изпълнява издадената от ВМРО смъртна присъда на Тодор Паница.

P1140042

Площадът пред кметството често е място за различни културни събития. И тази неделя не беше изключение. Но шумният фестивал, посветен на провинция Щирия, не попречи на разходката ни, защото всички участници бяха добре екипирани със слушалки. Така научихме, че в Ратхауз има 1575 стаи – повече от двореца Шонбрун, че Железният мъж на върха е в доспехи като тези на Максимилиан I и всъщност е изработен от мед и че така кметството става по-високо от съседната Дантелена църква, което всъщност императорът не е разрешавал първоначално.

Трудно се строи парламент по време на монархия. В това се е уверил и вечно критикуващият колегите си  архитект Теофил фон Ханзен, проектирал сградата в неокласически стил през 1874 г. Диана Пиперова не пропусна да ни запознае и с дълбоката символика на скулптурната група с Атина Палада, както и с историята на парламентаризма в Австрия.

P1140065

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички участници, които решиха да споделят неделния следобяд с нас, за да научат повече за историята на любимата ни Виена.

Следващата тематична разходка по същия маршрут е на 17 май 2015 г., среща отново в 14.30 ч. пред Бургтеатър.

Продължаваме да изследваме Ринга, който тази година навършва 150 години. Очаквайте подробности за новия ни маршрут!

 

 

 

 

Please follow and like us:

Category: Виена, история, Меланж, туризъм

Leave a Reply