6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГрипна вълна заля цяла Австрия

Грипна вълна заля цяла Австрия

-- Реклама --

Експерти се опасяват, че ваксината срещу новия щамп на вируса (H3N2) е неефективна

вирус
снимка: Roche

Можете ли да си представите как изглежда един вирус?

Армия от малки капсули, изпълнени с генетична информация под формата на рибонуклеинова киселина (PHK). На повърхността на обвивката им са захванати два протеина – хемаглутенин (H) и невраминидаза (N), които играят важна роля за увеличаването броя на вирусите в човешкото тяло. С помощта на протеините опасните капсули се променят непрекъснато и мутират, затова има  различни щамове на един и същ вирус. Хемаглутенинът е отговорен и за “разболяването” на хората, чрез него невидимите с просто око вируси се прикрепват за клетките в организъма.

В края на януари и началото на февруари числото на заболелите от грип само във Виена достигна 11.000. Толкова са официално регестрираните пациенти с проявени симптоми, достатъчно за обявяването на епидемия. Каринтия и Виена са най-често засегнатите райони в страната. Данните сочат, че децата и възрастните над 65 годишна възраст са обикновено жертва на коварните вируси и усложненията при тях са обвързани с престой в болница.

графика грип
графика: Breineder/ източник: ECDC

1200 човека умират на година в Австрия в следствие на усложненията от грипа.

Болничните звена са претоварени, чакането за преглед, дори при личния лекар, може да трае с часове. Медицинската служба (Ärztefundkdienst), която е на разположение всеки ден от 19.00 ч. до 7.00 ч., включително през уикенда, в момента е на предела на силите си. Ситуацията е допълнително напрегната и от протестите на лекарите срещу европейската санкция за съкращаване на извънредните часове на медицинския персонал в болниците. Това се отразява на факта, че все по- малко медици се записват за нощната служба на Ärztefundkdienst. Един лекар, ангажиран да обикаля през нощта болните, получава на час 38 евро бруто, които след облагане остават едва 16 евро.

vaccines1Недействаща ваксина

Като огнище на тазгодишната грипна епидемия, според детския лекар Peter Voitl, са острите респираторни вируси, които бързо се разпространяват в училища и детски градини.

Инфлуенцата не е неочаквано събитие, но реален проблем през този сезон е липсата на адекватна ваксина срещу върлуващия вирус A/H3N2. Ваксините се разработват обикновено в началото на лятото, когато все още не е известно каква ще бъде мутацията на съответния грипен вирус. Ампулите с течност, които обещават защита от опасните вирусни мутации са повече паницея, отколкото реална предпазна марка. Сезонът 2013/2014 е отчетен като първият 26 години насам без епидемия в Австрия, в следствие на което общият имунитет на населението е намален.

Само 7-8 % от населението е имунизирано срещу тази сезонна болест.

Австрия няма доверие на ваксинирането срещу грип. Според изследване на Медицинския университет във Виена от 2013 година, по- малко от 10% от населението се ваксинира. В провинция Залцбург например само 20.000 се ориентират към ваксината срещу грип при общ брой на населението от 530.000 жители.

Антигрипни средства

Ваксините нямат претенции, че са 100% бариера за опасните вируси, но със сигурност облекчават симптомите и спомагат за намаляване на риска от тежки последствия, някои от които с фатален край. В момената така или иначе е вече късно за тях, затова антигрипните средства (Tamiflu, Relenza) са също начин за разумна реакция, в случай, че грипът ни повали в леглото.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации