16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЦветомир Бонев, управител на Walltopia Австрия: Вече сме лидери на австрийския пазар

Цветомир Бонев, управител на Walltopia Австрия: Вече сме лидери на австрийския пазар

-- Реклама --

Българската компания за производство на катерачни стени реализира повече от 1 млн. евро оборот на година

Текст Елица Ценова

Klettern-2 (600 x 379)Пазарът в Австрия може и да е много консервативен, но оценява качествения продукт и точността. А това са две неща, залегнали във фирмената философия на Walltopia още от самото й създаване  през  1996 г. На австрийска територия тези принципи се доказват всеки ден в продължение на вече  три години и половина от Цветомир Бонев, представител на българската компания за алпийската република. Неговито лично мото е „Подреденост, дисциплина и постоянство”. „Тези съставки обуславят повече от 50% от успеха на един проект, съответно на цялата ни работа.”, споделя 34-годишният немски възпитаник и добавя, че на практика няма търг, в който да е участвал и да не е спечелил.

Уверено начало

Идвайки в Австрия, Цветомир Бонев вече има впечатления от местния пазар и е убеден в неговия  огромен потенциал. В последните години катеренето, което винаги е било популярно тук, набира нови почитатели сред младите хора. Търсенето на катерачни стени е голямо и Уолтопия е готова да достави качествено и модерно оборудване за спортни зали, клубове, училища, търговски центрове.

През септември 2011 г. той регистрира със съдружника си  дружество във Виена и отваря офис на Walltopia. Инвестицията е в размер на 40 000 евро. Още през първата година са реализирани осем проекта, през следващата те вече са 9-10, а на третата – 10-11. Постепенно фирмата става лидер на пазара и завоюва повече от 50% пазарен дял. Оборотът също расте, надхвърляйки 1 млн. евро. Годишно. Стремглаво се развиват и продажбите на хватки HRT за стените.

Klettern-1 (600 x 411)

Цветомир Бонев помни добре първата построена стена голяма 1 600 кв.м. Работи по проекта с колегите от Walltopia дълго и упорито, а накрая австриецът свалил шапка и признал, че работата с българската фирма е надхвърлила очакванията му. Така се създава толкова важният в този бранш добър имидж и рекламата тръгва от уста на уста. „Сравнително лесно намираме клинети.”, признава мениджърът. Често поръчващите сами се свързват с него, защото вече са чули за предимствата на Уолтопия или пък той самият проактивно представя продукта си на хора, за които знае, че проявяват интерес. Фактът, че фирмата е листвана като лицензиран изпълнител на катерачни стени им осигурява покани за участие в обществени търгове. Такъв е случаят със стената в Мария Енцерсдорф, която е толкова сложна и трудна за изпълнение, че от пет поканени фирми оферти изпращат само две. Уолтопия печели и изгражда висока 18 м. катерачна стена в новия спортен комплекс, на чието откриване присъства министърът на отбраната и спорта Гералд Круг.

С годините реализираните обекти в Австрия се множат – K3 Bad Ischl, Kletterhalle Südsstadt – Maria Enzersdorf, Bouderbar, Boulderzone Area 51, Bergrettungsdienst Salzburg, Hotel Salzburgerhof Leogang и др.  Най-големият проект е в Perchtoldsdorf и струва около 500 000 евро.

 IMG_3859 (600 x 450)

Като в аптека

Освен Уолтопия за проекти на пазара се борят още фирми от Германия, Италия, Чехия, Словакия, Австрия. В тази конкурентна среда българската компания изпъква с иновативност, точност и коректност. „Не правя никакви фокуси, просто водя проекта според изискванията на клиента.”, с усмивка отговаря Цветомир Бонев на въпроса на какво се дължи успехът на компанията. После конкретизира: непрекъснато развиващ се продукт, добре сработен екип, обгрижване на клиента. „Това, което може би ни отличава от другите фирми, е , че ние отделяме достатъчно време за разговор с клиента във всеки стадий на проекта. Искаме да разберем какво точно иска той и защо го иска, стремим се още в началото да уточним всички детайли, готови сме да си признаем грешка, ако има такава, и да намерим решение за отстраняването й.”, обобщава принципите на работа мениджърът. Той много държи на реда и дисциплината в работния процес. „Всичко трябва да е организирано като в аптека – от един поглед да се разбира кое, къде, как и защо ще се прави. Ефективност се изисква постоянно. Останалото е в детайлите.” Но пък тяхното познаване показва колко в дълбочина се разбира задачата и помага при преговорите с клиента. Прецизността и коректността, демонстрирана от Уолтопия, стопяват с времето недоверието към българския продукт, с което Цветомир Бонев в началото се сблъсква.

Klettern-1-2 (600 x 399)

За изграждането на средно голяма катерачна стена от 700-800 кв.м са необходими около 5-6 месеца и 50 човека екип. В австрийския офис работят 4 човека, в България са около 300 (заедно с хората от производството). Всички части се изработват във фабриката на Уолтопия в Летница, доставят се на място и се монтират от специално обучени български техници. Екипът в България инвестира непрекъснато в иновации, обновяване на дизайна и модела на стените, намиране на модерни методи и подходи към новите предизвикателства на пазара. Именно тази динамичност  поддържа фирмата на световно ниво и й помага да не усети сътресенията на световната икономическата криза.

Уолтопия вместо БМВ

Цветомир Бонев: „Подреденост, дисциплина и постоянство”. „Тези съставки обуславят повече от 50% от успеха на един проект, съответно на цялата ни работа.”,
Цветомир Бонев: „Подреденост, дисциплина и постоянство са съставките, които обуславят повече от 50% от успеха на един проект, съответно на цялата ни работа.”

Цветомир Бонев е възпитаник на Природо-математическа гимназия и има интереси в областта на химията, физиката и математиката. Точно преди да завърши училище, вече е приет за студент след отлично представяне на олимпиади, получава предложение да учи в университета „Фридрих Александър” в Ерланген / Нюрнберг. През 2003 г. завършва машиностроене и веднага е поканен да работи за „Роберт Бош” в отдела Common Rail Piezo Direkt Einspritzung. Започва от първото стъпало, но след 5 години и половина вече е мениджър на големи проекти. „Тогава се огледах и видях, че имам колеги, които в последните 35 години не са сменили дори стола си. Имах сигурност, можех да начертая живота си с десетилетия напред, но това не ми харесваше.”, споделя амбициозният мъж, който търси предизвикателства, самостоятелност и динамика. Тогава вижда обявата на Уолтопия и отива в България на интервю с Ивайло Пенчев, един от създателите на компанията. „В разговора с малко думи се разбрахме за смисъла на работата и закономерностите в  тенденциите на развитие.” Очевидно атмосферата и принципите на работа в българската компания допадат на Цветомир Бонев, защото той отказва предложението на БМВ за работа в Мюнхен.

Почва работа в Уолтопия без да знае много за катеренето и спецификата на бизнеса и учи в движение. По това време фирмата има два проекта в Австрия, които са изключително тежки заради многобройните административни и бюрократични трудности, но той се справя повече от успешно.

Днес всеки в този бизнес знае, че Уолтопия е най-големият производител на катерачни съоръжения и е важен играч на пазара, присъстващ навсякъде, където ще се строи стена. Това носи самочувствие и удовлетворение, но и задължава да се поддържа достигнатото ниво. Цветомир Бонев обаче е мотивиран, пълен с енергия и идеи и не се страхува да си пожелава повече строителство на зали и повече проекти. „И ако може повече клиенти, които знаят какво искат”, с усмивка добавя той.

 

Боудър бар за свободото време

снимка: boulderbar.net
снимка: boulderbar.net

Отворил врати в края на 2012 г., боудър барът в 20-ти район на Виена бързо се превръща в притегателен център за десетки млади хора, любители на катеренето. В голямото хале (800 кв.м) са разположени 600 кв.м. боудъри с различни нива на трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали катерачи. Проектирани и изпълнени от Уолтопия,  те се отличават с футуристичен дизайн и модерни материали. Повече от 130 човека дневно посещават мястото, за да спортуват и да изпият по чаша кафе в приятната атмосфера. Този тип места, съчетаващи катеренето с възможност за социално общуване, стават все по-популярни по света. Отговаряйки на нарастващото търсене Цветомир Бонев и съдружникът му вече планират откриването на втора подобна зала във Виена.

Снимки: walltopia

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации