6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия11.11.2014 г., 11:11 часа: И нека карнавалът започне сега!

11.11.2014 г., 11:11 часа: И нека карнавалът започне сега!

-- Реклама --

С най-големия кадрил в света, Виена откри сезона на каранавала и баловете

снимка heute.at
снимка heute.at

На 11.11 точно в 11:11ч. в цяла Австрия официално бе даден стартът на традиционния Фашинг (карнавал). Това е началото и на петия годишен сезон в алпийската страна – сезонът на баловете. Само във Виена се провеждат повече от 450 бала, на които през този сезон се очаква да пристигнат около 500 000 гости.

По традиция на 11.11 в 11:11 ч. Грабен се превръща в бална зала на открито, в която се танцува най-големият кадрил в света.

Ученици и учители от 30 танцови училища в столицата дават началото на танца, към който могат да се присъединят всички желаещи – стари и млади, професионалисти и аматьори в кадрила.

снимка kurier.at
снимка kurier.at

Защо на 11.11 в 11:11 часа?

Въпреки, че лудите карнавални дни официално започват през ноември, истинските партита се развихрят след 7 януари (деня след празника на тримата крале), когато официално приключват коледните празници. Има няколко версии са избора на тази дата.  Някои я извеждат от църковния календар и коледните пости. 11 ноември е точно 56 дни преди 7-ми януари, които всъщност се явяват 40 дни за пости плюс съботите и неделите. Други пък обръщат внимание на мистиката на числото 11. То е по-голямо от 10, тоест може да символизира благополучие, но е по-малко от 12 и не е достатъчно силно, за да може да поставя начало на Новото или край на Старото. Освен това 11 се дели само на едно и на себе си, тоест то е особено, лъжливо число, невписващо се в стандартните правила. Но именно тези негови особености го правят подходящо за начало на лудите карнавални дни, в които всичко се обръща – жените могат да режат вратовръзките на мъжете, господарите слугуват на прислугата и всички заедно ядат, пият и се забавляват от сърце. Тези буйни тържества обаче се развихрят между средата на февруари и средата на март като най-популярни са дните преди т.нар. Пепеляна сряда (Aschermittwoch)

oe.at

Толкова много балове!

Още от сега предприемачите са изчислили, че баловете в австрийската столица ще им донесат общо 128 млн. евро печалба. Повече от 500 000 гости се очаква да посетят 450-те бала във Виена, което е с 50 000 повече спрямо 2010 г. Тази година балният сезон е с три седмици по-кратък и приключва на 17-и февруари 2015 г. Всеки посетител ще похарчи средно 255 евро за удоволствието да танцува валс в тържествена обстановка – 60 евро за вход, 70 евро за консумация, 25 евро за фризьор.

Според експертите валс, буги и фокстрот са най-модерните танци за сезона. Ако не сте сигурни в стъпките – все още има време за няколко урока.

________________________

Още по темата:

Всичко е валс!

Валс в Операта

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации